امیر هلاکوی، در رابطه با برنامههای اجرا شده در کتابخانهها همزمان با شیوع کرونا اظهار داشت: به محض شیوع کرونا در اسفندماه هماهنگیهای صورت گرفته بین نهاد کتابخانههای کل کشور و ستاد ملی مبارزه با کرونا به تعطیلی کتابخانهها و ادامه فعالیت آنها به صورت مجازی منجر شد و این تعطیلی تا اوایل اردیبهشت سال جاری ادامه یافته و بخشنامهای تحت عنوان آمادهسازی کتابخانهها ابلاغ شد.
وی ادامه داد: اجرای فاز اول این بخشنامه از ۲۹ اردیبهشت شروع شده و مقرر شد کتابخانهها کاملا ضدعفونی شود، فضای مخزن کتابخانهها از مخزن باز به بسته تغییر یابد و فضا برای حضور مردم در کتابخانهها کاملا مهیا شود.
سرپرست اداره کل کتابخانههای عمومی استان اصفهان در ارتباط با اقدامات انجام شده در فاز دوم و بخشنامه آمادهسازی کتابخانهها عنوان کرد: فاز دوم این اقدامات از تاریخ ۱۰ خرداد شروع شده و طی آن مقرر شد کتابخانهها با رعایت دستورالعملهای ابلاغی نهاد و ستاد ملی مبارزه با کرونا در ساعات کاری ۸ صبح تا ۱۸ بازگشایی شوند.
وی افزود: سیستم از مخزن باز به مخزن بسته تغییر کرده و قفسه قرنطینه ویژه برای منابع بازگشتی ایجاد شد به صورتیکه منابع بازگشتی حدود سه هفته در این قفسه نگهداری شده سپس به قفسه اصلی وارد میشوند.
هلاکویی در توضیح فاز سوم بخشنامه بیان کرد: در فاز سوم که از تاریخ یک تیر آغاز شده است، فعالیت بخشهای مختلف کتابخانهها مشخص شد، بهصورتیکه بخشهای نابینایان و ناشنوایان به صورت دورکاری فعالیت میکنند، فعالیت بخش کودک ممنوع شده و والدین نسبت به امانت بخش کودک اقدام میکنند و بخش روزنامهها و نشریات و فعالیتهای فرهنگی که به حضور جمعی مردم نیاز است تعطیل شد.
وی ادامه داد: چیدمان میز و صندلیهای سالنهای مطالعه برای رعایت فاصلهگذاری اجتماعی تغییر یافته و عضویت تمامی افراد تا چهار ماه تمدید شدهاست و اکثر فعالیتهای کتابخانهها با رعایت دستورالعملها و در فضای مجازی اتفاق میافتد که برای نمونه میتوان به جشنواره کتابخانی رضوی اشاره کرد.
سرپرست اداره کل کتابخانههای عمومی استان اصفهان خاطرنشان کرد: استقبال مردم از فعالیت مجازی کتابخانهها بسیار بیشتر از ایام قبل از کرونا شدهاست بهگونهای که در جشنواره رضوی سال قبل ۴۰ هزار شرکتکننده در بخش الکترونیکی داشتیم ولی امسال با افزایش حدود ۱۵۰درصدی حضور مردم، بیشتر از ۱۰۰ هزار نفر شرکتکننده تا امروز داریم؛ جشنواره رضوی تا پایان تیرماه ادامه دارد و مردم میتوانند در هفته باقیمانده از امکانات این جشنواره و بخش مسابقات استفاده کنند.
وی کاهش استقبال مردم از کتابخانه را آسیبی برای آن دانست و گفت: در روزهای ابتدایی بازگشایی کتابخانهها استقبال خیلی کم بود و نگرانیهایی ازطرف مردم و اعضا برای حضور در کتابخانهها وجود داشت و برای حضور در کتابخانهها الزام و اجباری نیست ولی کتابخانه مخاطب خاص خود را دارد و افرادی که نیاز به حضور در کتابخانه و سالن مطالعه داشته باشند، حضور پیدا میکنند؛ اسقبال مردم از ابتدای بازگشایی تا امروز افزایش پیدا کرده ولی هنوز به فضای قبل از کرونا نرسیدهایم و این آسیبی است که این بیماری به کتابخانهها وارد کردهاست.
هلاکویی در رابطه با رعایت پروتکلهای بهداشتی در کتابخانهها تصریح کرد: همکاران ما ملزم به استفاده از ماسک و شیلد محافظ هستند و ضدعفونی کتابخانهها مرتب انجام میشود و همچنین کاورهای پلاستیکی را بین میز کتابدار و مراجعهکننده ایجاد کردهایم.
وی افزود: چیدمان میزهای مطالعه در سالنها بهگونهای است که فاصلهگذاری رعایت شود و دستورالعملهای وزارت بهداشت اعلام میکند که درصورت عدم رعایت اصول بهداشتی توسط اعضا، نباید خدمات به آنها ارائه شود و این مسئله بهخاطر حفظ سلامتی مردم برای ما حائز اهمیت است.