stat counter
تاریخ : شنبه, ۱ دی , ۱۴۰۳ Saturday, 21 December , 2024
  • کد خبر : 161451
  • 06 شهریور 1399 - 2:51
2

واردات انرژی عراق از ایران ادامه خواهد داشت

واردات انرژی عراق از ایران ادامه خواهد داشت

به گفته تحلیلگران، در حالی که واشنگتن هنوز معافیت برای واردات انرژی از ایران که در ماه سپتامبر منقضی می شود را تمدید نکرده است، قراردادهای انرژی اخیر عراق با شرکتهای آمریکایی، توافقهای سستی هستند که باید به قراردادهای تجاری مستحکمی تبدیل شوند.

قلم | qalamna.ir :

دن برویت، وزیر انرژی آمریکا از این قراردادها که حداکثر هشت میلیارد دلار ارزش دارند، تمجید و اظهار کرده که برای آینده انرژی عراق کلیدی هستند و بدون اشاره به تمدید معافیتها از تحریمها، بر ضرورت دستیابی عراق به پتانسیل کامل صنعت انرژی خود تاکید کرد.

عراق که دومین عضو بزرگ اوپک است، از سال ۲۰۱۸ که تحریمهای آمریکا علیه ایران مجددا وضع شد، معافیتهایی را برای واردات گاز و برق ایران از واشنگتن دریافت کرده است.

پاتریک اوسگود، تحلیلگر ارشد انرژی عراق در موسسه کنترل ریسک در این باره گفت: بعید است که آمریکا به معافیت از تحریمها پایان دهد؛ به خصوص با توجه به میزان توجهی که به اتصال عراق به شبکه برق شورای همکاری خلیج فارس وجود دارد و مقامات آمریکایی اظهار کرده اند که وابستگی عراق به انرژی ایران موقتی است. مدت دور بعدی معافیت درجه اطمینان آمریکا به نیات عراق را منعکس خواهد کرد.

عراق در سال ۲۰۱۹ توافقی را برای متصل شدن به شبکه برق شورای همکاری خلیج فارس امضا کرد اما این توافق به دلیل شیوع کووید ۱۹ به تاخیر افتاد.

عراق از سوی آمریکا تحت فشار قرار گرفته تا وابستگی به واردات برق و گاز ایران که برای جبران کمبود برق و مشعل سوزی به آن نیاز دارد را قطع کند. از سوی دیگر پایبندی این کشور به توافق کاهش تولید اوپک پلاس هم تولید گاز را محدود کرده است.

آمریکا در ماه مه به عراق یک معافیت ۱۲۰ روزه برای واردات از ایران صادر کرد که اتفاق مثبتی برای دولت مصطفی الکاظمی، نخست وزیر جدید عراق بود.

به گفته نیما مک برنی، مدیر بخش خاورمیانه و شمال آفریقای شرکت “وریسک مپل کرافت”، تفاهم نامه هایی که در جریان سفر اخیر الکاظمی به آمریکا امضا شده اند، قرار است تولید انرژی عراق را حداکثری کرده و خودکفایی این کشور در تامین انرژی مورد نیازش را بهبود ببخشد.

توافقهایی که جدید نیستند

در جریان سفر نخست وزیر عراق به آمریکا، شرکت جنرال الکتریک دو توافق جدید به ارزش بیش از ۱.۲ میلیارد دلار با وزارت برق عراق برای افزایش تولید برق و تقویت اتصال به شبکه برق کشورهای همسایه امضا کرد و از تلاش برای تامین فاینانس بیش از یک میلیارد دلار برای اجرای این توافقها خبر داد.

به گفته هری ایستپانیان از موسسه انرژی عراق، توافقهای جنرال الکتریک مورد جدیدی نیستند. در اکتبر سال ۲۰۱۹ هیات پیشین وزیران عراق پیشنهاد جنرال الکتریک برای نوسازی شبکه برق و ساب استیشنها از جمله ۷۵۰ کیلومتر خطوط انتقال اچ وی و ۱۷ ساب استیشن در مناطق آزاد شده استانهای موصل و انبار و تمهیدات اتصال به شبکه برق اردن با هزینه ۷۲۷ میلیون دلار را تصویب کرد.

دولت سابق همچنین موافقت کرد جنرال الکتریک قراردادهایی به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار را برای ارتقا و نگهداری ۶۰۰۰ مگاوات توربینهای تولید نیروی وزارت برق داشته باشد اما امضای این قراردادها به دلیل استعفای دولت در نوامبر سال ۲۰۱۹ به تاخیر افتاد.

توافق شورون

قراردادهای هشت میلیارد دلاری در جریان سفر الکاظمی رونمایی شدند اما تحلیلگران می گویند این قراردادها باید به توافقهایی با تاریخ و شرایط تجاری قطعی تبدیل شوند.

به گفته اوسگود، این که قراردادهای مذکور چقدر اهمیت دارند، به این بستگی خواهد داشت که آیا عراق می تواند قراردادهای مذکور را نهایی کند یا خیر.

یکی از این توافقهای مهم، قراردادی است که وزارت نفت عراق با غول نفتی شورون امضا کرده و طبق بیانیه ۱۹ اوت وزارت انرژی آمریکا، چارچوبی برای ورود به مذاکرات انحصاری در خصوص قرارداد اکتشاف، توسعه و تولید در استان ذی قار است.

به گفته اوسگود، وزارت نفت عراق پیش از این خارج از مناقصه ها و چارچوب قرارداد خدمات فنی که اکثر میادین نفتی جنوب عراق تحت آنها اداره می شوند، تمایلی به توافقات تجاری جدید برای تضمین سرمایه گذاری شرکتهای نفتی بین المللی نداشت. اگر دولت عراق بتواند چنین توافقی را نهایی کند و بتواند به شکلی به توسعه نفت بپردازد که نیاز به تامین مالی از سوی دولت عراق را کاهش دهد در این صورت راهی را برای اجرای یک برنامه اکتشافی کم سابقه در استانی که به شدت به سرمایه گذاری خارجی نیاز دارد، پیدا کرده است.

پروژه گازی ار رتاوی

تحت یکی دیگر از قراردادهایی که در جریان سفر اخیر الکاظمی رونمایی شد، شرکت هانی ول و وزارت نفت عراق توافق کردند توسعه پروژه گاز “ار رتاوی” را پیش ببرند. طبق بیانیه وزارت انرژی آمریکا، این پروژه عراق را قادر خواهد ساخت به جمع آوری، فرآوری و استفاده از منابع گازی خود و تامین تقاضای انرژی داخلی بپردازند.

به گفته احسان اسماعیل، وزیر نفت عراق، ار رتاوی بزرگترین پروژه گازی عراق خواهد بود که به دلیل کمبود فاینانس به تاخیر افتاده است و در ابتدا ۳۰۰ میلیون فوت مکعب در روز گاز تولید خواهد کرد و در نهایت به ظرفیت تولید یک میلیارد فوت مکعب در روز خواهد رسید که قادر به تولید ۱.۲ گیگاوات برق خواهد بود.

علی علاوی، معاون نخست وزیر و وزیر دارایی عراق ۲۱ اوت اظهار کرد شرکت آرامکوی سعودی و شرکت آب و برق ACWA Power که صندوق سرمایه دولتی عربستان ۲۵ درصد در آن سهم دارد ممکن است از جمله بازیگران در بخش انرژی عراق باشند.

بر اساس گزارش پلاتس، مک برنی در این باره گفت: تخصص آرامکو می تواند کمک زیادی به عراق و پروژه گازی ار رتاوی عرضه کند اما هر گونه مشارکت آرامکو در پروژه های عراقی به شدت سیاسی خواهد بود و در فضایی که عراق ممکن است کمتر از یک سال دیگر انتخابات جدیدی برگزار کند، پیشبرد چنین همکاری چالش برانگیز خواهد بود.

انتهای پیام

هشتگ: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.