احسان ارکانی در گفتوگو با ایسنا عنوان کرد: تاکیدمان برای بودجه ۱۴۰۰ این است که واقعبینانه باشد، نه این که پس از سه ماه از گذشت سال بگوییم قطعا فلان مقدار از بودجه کسری دارد و تامین نمیشود؛ پس این همه جلساتی که هنگام تدوین لایحه بودجه برگزار میشود برای چیست. بعنوان مثال شیوه فروش نفت ما در سال جاری، از سال گذشته برای کارشناسان و مسئولان اقتصادی مشخص و قابل پیش بینی بود، چرا بودجه براساس اطلاعات غلط تدوین شد.
وی افزود: همچنین در شیوه فعلی بودجه کشور مسالهای به نام «تخصیص» وجود دارد؛ در حال پیگیری هستیم آن چه بعنوان بودجه تصویب میشود اولا واقعبینانه باشد و در مرحله بعد به همان صورتی که تصویب میشود هم اجرا شود نه این که اختیارات در سازمان برنامه و بودجه و مجموعههای دیگر باشد تا به نام «تخصیص» سلایق شخصی را در پرداخت اعتبارات دخیل کنند و به یک جا ۱۰۰ و به جای دیگر صفر درصد اعتبار دهند. تخصیص اعتبارات باید در فرآیندی نظاممند و منطبق بر قانون بودجه باشد و سلایق شخصی افراد و دیگر مشکلات در آن دخیل نباشد.
نماینده نیشابور، فیروزه و زبرخان در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: من خودم در دولت بودم و اطلاع دارم که تخصیصها به چه صورت است؛ همه بر اساس نظر، سلیقه و نحوه تمایل مقامی است که این اعتبار را در اختیار داد. چنین وضعیتی کاملا غلط است. اگر قانونی به نام «بودجه» تصویب کردهایم و ارقام مشخص شده است، باید به همان شکل پرداخت هم شود. اگر هم با کسری مواجه شد باید به صورت یکنواخت این کاهش انجام شود نه این که فردی در اتاق دربسته در تهران تصمیم بگیرد که مثلا به پروژههای بیمارستانی یک استان هیچ رقمی پرداخت نشود و به استان دیگر به صورت کامل پرداخت شود.
ارکانی درباره اظهار نظر رییس سازمان برنامه و بودجه کشور مبنی بر اینکه حتی یک قطره نفت هم نمیتوانیم بفروشیم، عنوان کرد: لایحه بودجه هر سال توسط دولت تدوین میشود؛ بنابراین هرگونه اشکال از نظر کسری بودجه یا بهم ریختگی بودجه که پیش بیاید، پاسخگوی اول، آخر و اصلی خود دولت است چون آنها براساس جمعبندیهایشان این بودجه را ارائه کردند.
وی بیان کرد: اما حالا که چنین وضعی پیش آمده دولت باید در جهت رفع این مشکل تلاش کند و یکی از راهکارها حوزه دیپلماسی و سیاست خارجی است که سالها اعلام میشد نقطه قوت دولت هم همین حوزه است. این که گفته شود نفت به هیچ عنوان قابل فروش نیست منطقی نیست چرا که تمام دنیا، غرب و آمریکا نیستند و ما همیشه در اوج تحریمها هم با کشورهای شرقی، چین، هندوستان، روسیه و کشورهای آسیایی رابطه خوبی داشتیم، نفت را منتقل میکردیم و در قالبهای مختلف مثل تهاتر یا روشهای دیگر تبادلات مالی وجه آن را یا دریافت میکردیم یا کالا میگرفتیم.
این نماینده مجلس متذکر شد: این که گفتهشود نمیتوانیم نفت بفروشیم حرفی غلطی است. دولت و بویژه وزارت نفت باید فعالانه در جهت غلبه بر تحریمها بکوشند. درآمدهای دیگر مانند مالیات و اوراق مشارکت هم که دولت پیشبینی کرده است باید شفافسازی شوند که چند درصد از بودجه در این حوزهها بوده و چقدر محقق شده اند.
ارکانی ضمن بیان این مطلب که بورس میتواند نقدینگی سرگردان مردم از بازارهای دلالی مثل ارز، سکه، خودرو، زمین و مسکن را به سمت بازاری مطمئن هدایت کند، اظهار کرد: بورس ایده خوبی در این زمینه است اما باید هشدارها و آگاهیهای لازم هم به مردم داده شود تا افراد با اطلاع دقیق و مشورت با کارشناسان بورس حضور پیدا کنند. این که مردم را سرگردان کنیم، تحت هیجانات آنی قرار دهیم و بعد از این که مشکل دولت برطرف شد، مردم را با این ضرر و زیانهایی که اتفاق میافتد و به مردم آسیب میزند، رهایشان کنیم، جوانمردانه نیست و دولت باید مسئولیت اجتماعی و حمایتی خود را در قبال مردمی که تشویق به خرید سهام کرده است، ادا کند.
وی ادامه داد: دولت باید رونق بخشی به بورس را ادامه دهد، شرکتهای دولتی بیشتری را در این بازار عرضه کند و حداقلی از سود را برای سهامداران حقیقی تضمین نماید.
ارکانی خاطرنشان کرد: در زمینه حقوق کارمندان چون حقوقها در قالب بند «و» سرفصلهای بودجهای است و همیشه تامین و پرداخت میشده، ممکن است فشار بیاید اما هیچوقت پرداخت حقوق قطع نمیشود.
نماینده مردم نیشابور، فیروزه و زبرخان متذکر شد: تاکید مجلس هم در جلساتی که با اقای نوبخت، معاونهایشان و سایر مدیران دارد این است که برای تراز کردن هزینهها، مصارف و درآمدها، باید تمام هزینههای متفرقه در دولت به حداقل برسد. بسیاری از همایشها، سمینارها و جلساتی که برگزار میشود جزو هزینههای زائدی هستند که حذفشان هیچ ضربهای به دولت وارد نمیکند.
ارکانی افزود: بودجه و اعتبار دستگاههایی هم که خروجی مناسبی تاکنون نداشتهاند باید حذف یا تعدیل شود و به سازمانهایی که خروجیهای مشخصی دارند تزریق شود. تامین میلیاردها تومان بودجه برای نهادهایی که نتیجه موفقیتآمیزی نداشتهاند، با شرایط کسری بودجهای که اکنون داریم اشتباه است.
انتهای پیام