stat counter
تاریخ : چهارشنبه, ۲۳ آبان , ۱۴۰۳ Wednesday, 13 November , 2024
  • کد خبر : 183271
  • 10 آبان 1399 - 10:19
4

آثار کرونا بر اقتصاد، دومینووار است

آثار کرونا بر اقتصاد، دومینووار است

ایسنا/اصفهان اگرچه اقتصاد دنیا در ابتدای شیوع کرونا به نوعی غافگیر شد اما در ادامه با برخی سیاست ها راه جدیدی را برای ادامه همزیستی با کرونا پیدا کرد، البته امروز بسیاری از فعالان و کارشناسان اقتصادی بر این باورند که در طولانی مدت، تاثیر کرونا بر اقتصاد جهانی باقی خواهد ماند و دنیای و اقتصاد پساکرونا هیچ گاه به دوران پیش از کرونا بازنخواهد گشت.

قلم | qalamna.ir :

در این خصوص عضو هئیت مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت، با تحلیل شرایط اقتصادی دنیا از ابتدای شیوع کرونا تاکنون، به می گوید: در ابتدای شیوع کرونا، با غافلگیری، شاهد مشکلات اقتصادی در جای جای دنیا بودیم، اما به مرور زمان دولت و تصمیم گیران کشورهای مختلف در حوزه اقتصاد، بحث حمایت و نظارت را به عنوان دو اصل در زندگی عامه مردم در راس کار خود قرار دادند.

محمدابراهیم گیلک توضیح می دهد: دنیا با تداوم شیوع کرونا به این اتفاق نظر رسید که در شرایط کرونایی تنها بحث نظارت بر رعایت پروتکل های بهداشتی مطرح نیست و باید حمایت از بخش های مختلف را در دستور کار خود قرار دهد، اما متاسفانه در ایران در بحث رعایت پروتکل ها و همچنین حمایت، مسیر به گونه دیگری طی شد تا جایی که امروز اوضاع اقتصاد کشور متاثر از کرونا شده است.

به گفته عضو هیئت مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت، به دلیل نبود حمایت در شرایط متاثر از کرونا، امروز بسیاری از مجتمع ها و تالارهای گردشگری کشور دچار مشکلات بسیاری شده و رو به ورشکستگی رفته اند، چراکه در عمل از هیچ بسته حمایتی برخوردار نشدند، در حالی که در دنیا بسیاری از مشاغلی که ارتباط مستقیم با کرونا داشته اند در مباحث بیمه، مالیات، اجاره بها و … مورد حمایت بسیاری قرار گرفتند و حتی افرادی که بیماری زمینه ای دارند در حوزه اشتغال مورد حمایت قرار می گیرند.

وی با ذکر مثالی می گوید: در شرایط کنونی کرونا اگر فردی در کشورهای توسعه یافته مشکل تضعیف سیستم ایمنی بدن دارد، دولت به وی اجازه دورکاری داده و حقوق او همچنان برقرار است و در اصل اجرای این سیاست های حمایتی، موجب کاهش و مهار مرگ و میر ناشی از کرونا در کشورهای مختلف دنیا شد.

مشاغل در ایران نیازمند اجرای سیاست های حمایتی کرونا هستند

گیلک با ابراز این عقیده که متاسفانه در ایران این سیاست به درستی اجرا نمی شود و همچنین برای بخش خصوصی بسته های حمایتی در نظر گرفته نشد، تاکید می کند: اگرچه در سیاست های ابتدایی شیوع کرونا بسته های حمایتی مطرح شد، اما در اصل هیچ کمکی به بخش خصوصی داده نشد.

وی با اعتقاد بر اینکه رعایت پروتکل های بهداشتی نباید براساس خواهش و تمنا صورت گیرد، باید به صورت برخوردی این دستورات اجرایی شود، می گوید: در کشورهای مختلف دنیا اگرچه به مرور زمان سختگیری های مربوط به رعایت پروتکل های بهداشتی مقابله با کرونا بیشتر شد، اما به طور همزمان دو بحث نظارت و حمایت در آن کشورها قوت گرفت و این اتفاق ناجی اقتصاد آنها شد و به نوعی آثار منفی شیوع کرونا در اقتصاد آنها مهار شد.

وی با بیان اینکه تنها اقدام کشور در حوزه اقتصاد برگزاری نمایشگاه ها بود که متاسفانه متاثر از کرونا قرار گرفت، اظهار می کند: دنیا با شیوع کرونا، سعی کرد تا سیاست حمایت از عامه مردم و مشاغل مختلف را پیاده سازی کند، در حالیکه در ایران تنها تاکید بر رعایت پروتکل ها می شود، باید توجه داشت که تهیه ماسک برای یک راننده تاکسی بسیار سخت است و نباید تنها به دنبال جریمه راننده باشیم.

آثار دومینو وار کرونا بر اقتصاد کشور

به گفته این فعال اقتصادی، اقتصاد همانند یک دومینو است و وقتی یک گروهی در جامعه به دلیل آثار ناشی از کرونا دچار مشکل شوند، این مشکل به دیگر بخش های اقتصاد کشیده خواهد شد.

وی یادآور می شود: بنابر آمارهای رسمی کشور از ابتدای شیوع کرونا تاکنون ۱.۵ میلیون شغل به دلیل کرونا از بین رفته است و اگر هر خانواده به طور متوسط سه نفر باشد، امروز حدود ۵ میلیون نفر در ایران درگیر آثار ناشی از کرونا شده اند، البته به نظر می رسد مشاغل بیشتری به دلیل کرونا از بین رفته اند.

گیلک همچنین تصریح می کند: متاسفانه آثار منفی ویروس کرونا در حوزه اقتصاد خرد بیشتر نمایان شده است و اگر بتوانیم آثار کرونا در این حوزه را مهار کنیم، طبیعتا آثار کرونا بر اقتصاد کلان نیز مهار خواهد شد.

وی با اشاره به وضعیت مردم در شرایط کنونی اقتصاد، می گوید: علاوه بر آثار منفی کرونا بر اقتصاد، اکنون شاهد افزایش نرخ ارز، سکه و دلار هستیم و این شرایط موجب گیج شدن مردم شده تا جایی که نمی دانند اندک دارایی خود را در بانک، بورس، یا بازار دلالی طلا، سکه و … سرمایه گذاری کنند.

گیلک با اعتقاد بر اینکه ستاد ملی کرونا و وزارت بهداشت برای مهار شرایط کنونی باید از پتانسیل ارگان های خصوصی که در زمینه های مختلف فعال هستند، استفاده کنند، تاکید کرد: امروز در کشور شرکت های زیادی وجود دارند که در زمینه های مختلف حتی در خارج کشور سرمایه گذاری کرده اند و می توانند کشور را در تامین اقلام بهداشتی، دارو و … کمک کنند، همچنین وزارت بهداشت باید از ظرفیت وزارت صمت بهره گیرد.

توان شرکت های خصوصی در جابجایی ارز برای تامین واکسن 

وی تاکید می کند: اگر دولت و وزارت بهداشت در زمینه تامین و جابجایی ارز برای دارو و واکسن و سایر اقلام از ظرفیت شرکت های خصوصی استفاده کند بی شک مشکلات این حوزه نیز حل خواهد شد.

به گفته عضو هیئت مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت، در حال حاضر ارگان های خصوصی، سمن ها و مجموعه های بخش خصوصی همچون خانه صنعت و معدن، اتاق بازرگانی های مشترک، اصناف و اتحادیه ها در کشور وجود دارند که می توانند وزارت بهداشت را در کنترل کرونا کمک کنند. به طور قطع امروز می توانیم در رعایت پروتکل های بهداشتی از پتانسیل اصناف و … بهره گیریم.

وی با اعتقاد بر اینکه برخی اتفاقات و نتایج نامناسب در مهار کرونا به دلیل مشاوره های اشتباه در کشور است، می گوید: در اوایل شیوع کرونا بخش های مختلفی به یاری وزارت بهداشت آمدند اما به مرور نقش آنها کمتر شد.

وی با ابراز این عقیده که برای مهار کرونا و آثار منفی آن در اقتصاد کشور نیازمند نسخه دقیق و منظمی هستیم تا همه بار مبارزه با کرونا و مهار آن بر دوش وزارت بهداشت نباشد، تاکید کرد: در حال حاضر در شرایط کرونا و با وجود تحریم های خارجی، بسیاری از شرکت های خصوصی به کار خود ادامه می دهند، اما برخی تحریم های داخلی دست و پای آنها را بسته است. 

روی کار آمدن بایدن و یا ترامپ تاثیری بر اقتصاد ایران ندارد

وی با اعتقاد بر اینکه روی کار آمدن بایدن و یا ترامپ تاثیری بر اقتصاد ایران نخواهد داشت، می گوید: شاید یکی از دلایل دلار ۳۲ هزار تومانی را باید در داخل کشور جستجو کرد، چراکه مردم امروز نمی دانند پول خود را کجا سرمایه گذاری کنند، یک روز وارد بورس می شوند و فردا ضرر می کنند، فردا دوباره وارد بازار خودرو و روز دیگر وارد بازار دلالی سکه، طلا و دلار می شوند؛ ما نباید به مردم انتقاد کنیم، چرا که برخی سیاست ها راه اشتباه را به آنها نشان می دهد.

اقتصاد دنیا به گذشته برنمی گردد

گیلک با اشاره به وضعیت اقتصاد دنیا در پساکرونا، اظهار کرد: به طور قطع شرایط اقتصادی جهان در زمینه اقتصادی همانند گذشته نخواهد شد و به مرور ناچاریم به سمت استارتاپ ها در زمینه های مختلف حرکت کنیم و در این مسیر می توان از ایده جوانان در بنیاد ملی نخبگان بهره ببریم.

وی تصریح می کند: اقتصاد ایران همانند دیگر کشورهای دنیا به شرایط قبل بازنخواهد گشت، اما اگر در شرایط فعلی به مردم و پتانسیل آنها اعتماد کنیم، آینده اقتصاد ایران بهتر خواهد شد.

وی تاکید می کند: اگر به فرض مثال حتی همین امروز واکسن کرونا وارد کشور شود و تصور شود اقتصاد ایران در کمتر از سه یا چهار سال به شرایط قبل از کرونا بازگردد، این گونه نخواهد بود.

به گفته این فعال اقتصادی، بسیاری از مشاغل از امروز باید به فکر شرایط جدید خود در دوران کرونا و حتی زمان نابودی کامل کرونا باشند به نوعی باید همزیستی اقتصادی با کرونا داشته باشیم که متاسفانه این شرایط هنوز در کشور رخ نداده است.

صددرصد مشاغل باید پروتکل های بهداشتی کرونا را رعایت کنند

وی می گوید: شرایط اقتصادی به گونه ای نیست که بگوییم بخشی از آن در برابر کرونا امن و بخش دیگری ناامن است، بنابراین صد درصد مشاغل باید به طور کامل پروتکل های بهداشتی را رعایت کنند، از سوی دیگر هر شغلی پروتکل های خاص خود را دارد.

گیلک درباره اینکه آیا در دوران کرونا مشاغل جدیدی ایجاد شده است، معتقد است که مشاغل جدید ایجاد نشده است و بسیاری از مشاغلی که امروز پررنگ شده اند همچون ایجاد بازارچه های خرید و فروش آنلاین و … پیش از این هم وجود داشته، اما اکنون به واسطه کرونا نوع فعالیت آنها داغتر شده، بنابراین اینکه تصور می شود بعد از کرونا در حوزه اشتغال اتفاق جدید افتاده، این گونه نیست.

وی با تاکید بر اینکه برای حل مشکل اقتصادی کشور هر کسی در هر شغلی ابتدا باید پروتکل ها را رعایت کند، تصریح می کند: اگر صد درصد ضوابط مربوطه به حوزه اقتصاد از سوی مشاغل مختلف رعایت شود، فضای جدیدی در اقتصاد کشور ایجاد می شود.

انتهای پیام

هشتگ: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.