خبرنگار ، سعید نمکی صبح امروز (سه شنبه) با حضور در ستاد مقابله با کرونا استان اصفهان در جمع مسئولان و خبرنگاران این استان، اظهار کرد: باید تاریخ حماسه مدیریت بیماری کرونا را در کشور برای نسلهای آینده منعکس کنیم، هر کشوری ممکن است در هر ۱۵۰ سال یک بار چنین پدیدهای را از سر بگذراند و نگارش این حماسه الزامی است و نسلهای آینده باید بدانند پدران آنها در ظالمانهترین شرایط و بستن همه راهها چگونه تحمل و از این شرایط عبور کردند.
وی افزود: سالها توفیق تحصیل در اصفهان را داشتم اصفهان منظومهای از عظمتهای یک سرزمین و ویترینی از زیباترین معماری اسلامی جهان است آنچه این معماری بیبدیل را خلق کرده عشق معمار اصفهانی است. امروز با محاسبات فراوان شاهد چنین معماریهایی نیستیم. اصفهان در دفاع مقدس بزرگترین حماسهها را آفریده و تمام خط شکنهای جنگ از این استان بودهاند. شهدای استان اصفهان نشان افتخار استان هستند، اصفهان در شعر، موسیقی و همه هنرها صاحب مکتب است و هیچکس زخمههای استاد شهناز را از پنجه دیگری نخواهد شنید. صدای استاد کسایی دیگر در هیچ نی نخواهد دمید و همینطور صدای بی بدیل تاج اصفهانی و قاریان قرآنی که در این شهر رشد کردند تکرار نشدنی است، وقتی کنار زاینده رود رفتم و آن را خشکیده دیدم غمگین شدم و احساس کردم با خشکیدن زاینده رود گذشتهها، عاطفه و محبت خواهد مرد. اصفهان شهری است که هر شهروندی از هر جای جهان آن را ببیند به آن علاقه مند میشود.
وزیر بهداشت در ادامه با تقدیر از تلاش ستاد استانی مقابله با کرونا در اصفهان، تصریح کرد: من به عنوان کوچکترین سرباز نظام و ولایت و دولت جمهوری اسلامی از زحمات ستاد استانی مقابله با کرونا که یکی از بهترین و موفقترین ستادها بوده است تشکر میکنم، نمادی از همکاری و وفاق در بسیج استان اصفهان مشاهده کردم که در نظر داریم از آن برای کل کشور الگو بگیریم.
وی اظهار کرد: شهدای مدافع سلامت مظلومانهترین شهدای این سرزمین بودهاند. من سعی میکنم آتشها را در درون نگه دارم، در این روزهای سخت غمانگیز تلاش میکنم سرپا بمانم تا روحیه سربازان سلامت را حفظ کنم. با تکتک شهدای سلامت یک بار مرده و زنده شدم و با داغ هر کدام از این خانوادهها آتش گرفتهام زیرا این افراد بسیار مظلوم بودند.
در جبهه سلامت سرداران را از دست دادیم
نمکی تصریح کرد: روزهای سختی بود که رذلترین انسان در تاریخ مدیریت جهان، ایران را در بدترین شرایط قرار داده بود و ما از هر جای دنیا ماسک و لباس پزشکی تهیه میکردیم ترامپ مانع رسیدن آن به کشور میشد. یک قطره از خون شهید سردار سلیمانی اگر دامن ترامپ را بگیرد تاوان بزرگی خواهد داد. برای یک فرمانده سختترین کار این است که حتی توانایی تهیه لباس برای سربازانش را نداشته باشد.
وی با بیان اینکه در زمانی که پرسنل پزشکی ماسک و لباس بهداشتی نداشتند، فرماندهان ارشد سلامت به مریضها رسیدگی میکردند، افزود: در بدترین سال اقتصادی دولت و بدترین روزهای فقدان منابع در بانک مرکزی این بلا به جان کشور افتاد در ۵۵ روز میزان مرگها به حدود ۳۰ نفر و میزان بستری به یک پنجم رسید و تختها خالی شد. در چنین شرایطی شبکههای معاندی که ما را در مدیریت بیماری به مسخره گرفته بودند ناگهان با شیوع بیماری مواجه شدند و سیل درخواست ایرانیان برای بازگشت به کشور سرازیر شد از وارد کننده ماسک و شوینده و نیازمند دستگاه ونتیلاتور به تولید کننده و صادر کننده آن تبدیل شدیم.
وزیر بهداشت با اشاره به اینکه در عرض دو هفته دو هزار تخت آی سی یو اضافه شد، خاطرنشان کرد: این رکورد بیبدیل تاریخی بود، که هدایت و حمایت مقام معظم رهبری مهمترین عامل مؤثر در به دست آوردن چنین موفقیتی بود.
با ویروس متفاوتی روبهرو هستیم
وی با تاکید بر اینکه حمایت و هدایت مقام معظم رهبری بزرگترین پشتوانه این حرکت بود، اظهار کرد: در بین رهبران سیاسی، اجتماعی و مذهبی جهان این حرکت بیبدیل بود. ایشان پیغام دادند اگر کسی به این پروتکلها عمل نکند گناه کرده است. رفتار ایشان برای مردم و علما هدایتگرانه بود، حمایتهای ایشان به واقع بیبدیل بود، نباید از ابراز علاقه و ارادت من به مقام معظم رهبری برداشت منفی انجام شود.
نمکی با بیان اینکه در مرحله اول حماسه بزرگی رقم زدیم اما پس از آن همانند جنگ احد تصور کردیم جنگ تمام شده است، گفت: بارها در آن روزها گفتم از گوشههای زمین این بیماری در دقایق ۹۰ گل خواهیم خورد. از خوش باوری مردم سهمگینتر خوشباوری من مسئول بوده است که تصور کردیم با رعایت پروتکلها ویروس را شکست دادهایم، با ویروسی پیچیده روبه رو هستیم که هر روز تغییر میکند و نمیدانیم تا کی و کجا و تا چه حد باید با آن کنار بیاییم.
نظام پوشش بیمهای گسترده برای جبران کاهش درآمد مردم نداریم
وی تصریح کرد: ویروسی که امروز داریم تفاوت زیادی با روزهای اول دارد، در کنار این مصیبت با کمبود منابع نیز رو بهرو شدیم، تعداد تستها و آزمایشگاهها افزایش یافت اما همه اینها هزینه اضافه بر دوش ما تحمیل کرد. ماهها بود که حقوق کارمندان علوم پزشکی پرداخت نشده بود، اولین کشوری که برای حمایت از اقتصاد در کنار کرونا پروتکل نوشت ایران بود که سایر کشورها از ما کپی برداری کردند.
وزیر بهداشت با بیان اینکه در روزهای ابتدایی وزرای بهداشت بیش از ۶۰ کشور با ما تماس گرفتند تا راهکارهای ما را بدانند، خاطرنشان کرد: ما به کمک اقتصاد آمدیم و میدانستیم در شرایط سخت تحریمهای ظالمانه باید اقتصاد را نیز مدیریت کنیم. عدم رعایت پروتکلها نیز یکی از مشکلاتی بود که با آن رو بهرو بودیم.
نمکی افزود: اولین جلسه بعد از کرونا با حضور مقام معظم رهبری تشکیل شد که سرفصلی در تاریخ جمهوری اسلامی و نظام سلامت بود. مصادیق تعیین محدودیتها در این جلسه بر عهده وزارت بهداشت گذاشته شد. وزارت بهداشت موظف به تهیه طرح محله محور بیماریابی شد و قرارگاهی برای اجرایی کردن مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا ایجاد شد. با توجه به تجربهای که در ابتدای شیوع بیماری کرونا و کنترل آن داشتیم، طرح غربالگری مشتمل بر چند بند اصلی برای محله محور کردن بیماریابی تهیه شد.
وی تصریح کرد: اولین گام در این طرح آموزش است. اگر مردم آگاه نشده و اقناع عمومی ایجاد نشود نمیتوان بیماری را کنترل کرد. ما نظام پوشش بیمهای گسترده برای جبران کاهش درآمد مردم نداریم. گرچه دولت در اوج تنگدستی به دنبال تأمین منابع برای کمک به آسیب دیدگان از کرونا است.
هیچ آفتی برای اقتصاد کشور از طولانی شدن دوره اپیدمی بدتر نیست
وزیر بهداشت تاکید کرد: هیچ آفتی برای اقتصاد کشور از طولانی شدن دوره اپیدمی بدتر نیست که تمام دستاوردهای منطقه را زیر سوال میبرد. گردشگری زمانی که همه مردم منطقه آلوده باشند بهبود نمییابد نمیتوان درآمد گردشگری را به قیمت جان مردم کسب کرد.
وی تصریح کرد: مقام معظم رهبری فرمودند بین مقوله سلامت اقتصاد و حتی امنیت، اولویت با مقوله سلامت است، در این طرح اعمال محدودیتها از شنبه اجرا خواهد شد. شهرها را به دستههای مختلف تقسیم کردیم.
نمکی با بیان اینکه اگر شهری به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر در روز ۴ بیمار بستری با تست پی سی آر مثبت داشته باشد در وضعیت زرد قرار دارد، گفت: متوسط بستری در بیمارستان در روزهای پیشین ۵.۵ روز بوده که امروز به ۹.۵ تا ۱۰ روز رسیده است، ۲۰ درصد از افراد بستری نیز نیازمند بستری در آی سی یو هستند و فراهم کردن تخت برای این بیماران کار مشکلی است اگر تعداد بیماران روزانه به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر ۶ نفر باشد منطقه نارنجی خواهد بود و در شهر قرمز نیز این تعداد ۱۰ نفر خواهد بود. البته به ازای هر دو نفر تست پی سی آر مثبت یک نفر نیز بیمار مبتلا به کرونا است که تست پی سی آر او منفی بوده و بنابراین تعداد بیماران ۱.۵ برابر موارد اعلام شده خواهد بود.
نمکی تصریح کرد: صدها نفر از افاغنه بدون کارت رایگان درمان شدند، هیچ قومیتی در اولویت بستری نبود و نگذاشتیم بیماری پشت در بیمارستانها بماند. هیچ تبعیضی در نظام سلامت کشور اعمال نشد.
وی در خصوص چگونگی قطع زنجیره کرونا، اظهار کرد: در این شرایط شهرهای قرمز، زرد و نارنجی باید از محدویتهایی تبعیت کنند تا علاوه بر قطع زنجیره به تابآوری نظام سلامت نیز کمک کنیم. در اصفهان روزانه ۱۳ تا ۱۵ پرستار به کرونا مبتلا شدند. حتی یک روز هم نبوده که کادر سلامت فرصت استراحت داشته باشند.
یکی از اهداف محدودیتها ایجاد مهلت برای کادر سلامت است
وی با بیان اینکه یکی از اهداف اصلی اعمال محدودیتها ایجاد مهلت برای کادر سلامت بوده که موجب افزایش کیفیت خدمت رسانی نیز خواهد شد، تصریح کرد: از استاندار اصفهان و رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان قدردانی میکنم همچنین امیدوارم در اجرای محدودیتها موفق عمل شود چرا که این آخرین فرصت تاب آوری نظام سلامت کشور در برابر کرونا است.
وزیر بهداشت با تاکید بر اینکه از روز شنبه یکی از حیاتیترین مقاطع تاریخ بیماری کرونا رقم خواهد خورد، گفت: اگر غفلت کنیم مرگهای چهار رقمی خواهیم داشت، اگر به این رقم برسیم دیگر نمیتوانیم مقاومت کنیم، غفلت در این مقطع از سوی مردم یا مدیران نظام به معنای پرتاب کردن آخرین تیر ترکش بر مدیریت بیماری است.
نباید به متخلفان رحم کنیم
نمکی تصریح کرد: نباید به متخلفان رحم کنیم، امروز قدرت سرایت ویروس ۱۰ برابر و ابتلاء امروز به شکل خانوادگی شده است. در چنین شرایطی باید در اجرای پروتکلها قاطع باشید، هرگونه کتمان و گذشت به معنای تعرض به حقوق دیگر شهروندان است.
وزیر بهداشت با بیان اینکه طرح گسترده بیماریابی نیز بر مبنای محله محوری با آموزش، بعد دیگری از مدیریت بیماری در روزهای آینده است، اظهار کرد: طرح هر خانه یک پایگاه سلامت پیش از این ارائه شد که اعتقاد داشتیم مادران سفیر سلامت هستند. امیدواریم بتوانیم این طرح را تکمیل کنیم تا با داشتن سفیر سلامت در خانواده، آموزش خانواده محور داشته باشیم.
وی با اعلام اینکه ۵۱ درصد از عوامل ایجاد کننده بیماری دورهمیهای خانوادگی است، تصریح کرد: بیماریابی سریع باید با افزایش تستها محقق شود. از انجام ۲۵ هزار تست به ۴۰ هزار تست پی سی آر رسیدهایم. با کمک شرکتهای دانش بنیان کیت آنتی ژن تهیه شد که در ۲۰ دقیقه پاسخ تست را خواهد داد و متخصصان داخلی کیفیت آن را تأیید کردهاند.
سامانه ردیابی الکترونیکی شناسایی مبتلایان تهیه شده است
وی با بیان اینکه امروز ۱۰۰ هزار کیت تولید میشود و پیش بینی تولید ۱۷۰ هزار کیت در روز را داریم، خاطرنشان کرد: امروز به عنوان یک روز تاریخی در تولید کیت ثبت شده است، تعداد تستها به روزی ۱۰۰ هزار و بیشتر میرسید. سامانه ردیابی الکترونیکی شناسایی مبتلایان نیز با کمک وزارت ارتباطات تهیه شده است.
وزیر بهداشت با تاکید بر اینکه گام بعدی قرنطینه است، گفت: قرنطینه افراد بیمار در منزل برای افرادی که بضاعت قرنطینه شدن در منزل را دارند انجام میشود همچنین قرنطینه افراد بی بضاعت در مکانهایی همچون مسافرخانهها و محلهای اقامت دستگاههای دولتی بوده و افراد سالم هم قرنطینه معکوس خواهند شد.
وی با اشاره به اینکه افرادی که قرنطینه میشوند ردیابی خواهند شد، تصریح کرد: افراد سالم پر ریسک که سن بالای ۶۵ سال داشته و یا دارای بیماری زمینهای هستند، ۸۸ درصد از مرگها را شامل میشوند که این افراد را قرنطینه خواهیم کرد. باید برای جلوگیری از آلوده شدن این افراد برنامهریزی میکردیم، بنابراین سعی داریم خدمات درب منزل را به این افراد ارائه دهیم. درمان سرپایی نیز از جمله برنامههایی است که در این طرح ارائه شدهاست.
وی با تاکید بر لزوم رسیدگی به بیماران در روزهای اولیه بیماری گفت: اگر بیمار مبتلا به کووید ۱۹ در روزهای ابتدایی درمان شود به روزهای حاد بیماری نخواهد رسید. این بیماری دو فاز دارد که در یکی از آن ویروس در خون افزایش یافته و در فاز التهابی سیستم ایمنی به تخریب بدن میپردازد با افزایش حجم ویروس مریض گرفتار تر میشود، بنابراین لازم است در روزهای ابتدایی از گسترش ویروس در بدن جلوگیری کنیم.
وزیر بهداشت با اشاره به اینکه در سامانه ۴۰۳۰ افرادی که در روزهای ابتدایی بیماری قرار دارند مورد پایش قرار میگیرند، اظهار کرد: از کل اقدامات انجام شده هدف قطع زنجیره شیوع ویروس که موجب آلودگی کمتر باشد، است و سپس کاهش بیماران سرپایی و بستری و کاهش مرگ و میر را داریم. این طرح با حمایت رئیس جمهور و مقام معظم رهبری تصویب شده و ابلاغ خواهد شد، که اثرات این طرح تا یک ماه آینده مشهود خواهد بود.