فرادید| یافتههای یک مطالعه جدید نشان میدهد: خطر ابتلاء به افسردگی در کودکانی که در زمستان متولد شدهاند بیشتر است؛ زیرا زنان باردار در ماههای تاریک بهسر میبرند و بیشتر دچار استرس میشوند.
تحقیقات پیشین دریافته بودند افرادی که در ماه ژانویه متولد میشوند ۱۳درصد بیشتر امکان دارد دچار شیزوفرنیا و ۱۷ بیشتر احتمال دارد دچار اختلال دوقطبی شوند.
این یافتهها مدتها برای دانشمندان معما باقی مانده بود و تعدادی علت این مسئله را دریافت اندک ویتامین دی از نور خورشید عنوان کردند که میتواند میزان ابتلاء به افسردگی را بیشتر کند.
بیشتر بخوانید:
اما اکنون محققان دانشگاه کاردیف کشف کردهاند مادرانی که در پاییز یا زمستان وضع حمل میکنند در مقایسه با مادرانی که در فصول بهار و تابستان نوزادان خود را به دنیا میآورند، در آب دهانشان ۲۰ درصد بیشتر هورمون استرس یا کورتیزول وجود دارد.
پروفسور راس جان، از مدرسه علوم زیستی دانشگاه کاردیف گفت: «اگرچه سطح کورتیزول مادران بهطور طبیعی در دوران بارداری افزایش پیدا میکند؛ یافتههای ما نشان میدهد کودکان پاییزی و زمستانی در معرض میزان بیشتری از این هورمون در هنگام تولد هستند.»
«از آنجایی که پیش از این مشخص شده بود سطح زیاد هورمون کورتیزول در مادران باردار با اختلالات روانی در کودکان ارتباط دارد، یافتههای جدید میتوانند توضیح دهند چرا این اختلالات در افرادی که در ماههای زمستان متولد میشوند، بیشتر است.»
«البته این یافتهها توضیح نمیدهد چرا زنانی که در ماههای زمستان یا پاییز وضع حمل میکنند سطح کورتیزول خونشان بالاتر است.»
تغییرات فصلی خلقی و رفتاری در جمعیت عمومی بسیار رایج است؛ و گزارش شده که اختلال اثرات فصلی یا (اس اِی دی) با کم شدن نور خورشید ارتباط دارد. استرس ناشی از تعطیلات کریسمس هم میتواند میزان افسردگی و اضطراب را افزایش دهد.»
اما درباره اینکه فصلها چگونه بر خلقیات اثر میگذارند اطلاعات کمی وجود دارد.
برای انجام این پژوهش طولی که در ویلز انجام شد، محققان دانشگاه کاردیف ارتباط بین فصول و میزان کورتیزول در آب دهان مادران باردار و نشانههای افسردگی و اضطراب را در بین ۳۱۶ زن باردار ساکن ویلز جنوبی سنجیدند.