stat counter
تاریخ : جمعه, ۳۰ آذر , ۱۴۰۳ Friday, 20 December , 2024
  • کد خبر : 367044
  • 01 خرداد 1400 - 19:34
4

نباید بهانه‌ای برای خدشه دار شدن برجام باشد

قلم | qalamna.ir :
گروه سیاسی: نماینده روسیه در کمیسیون مشترک برجام گفته است ایران «به زودی» غنی‌سازی ۶۰ درصد اورانیوم را متوقف می‌کند.
میخائیل اولیانوف در گفت‌وگو با روزنامه اکو مسکو گفت: این اقدام «خیلی زود» و «طی چند روز آینده و در روند مذاکرات» وین رخ خواهد داد.
وی گفت: احیای برجام این اطمینان را فراهم خواهد کرد که ایران دیگر قادر به تولید تولید بمب اتم نخواهد بود.
دور چهارم مذاکرات احیای برجام در وین اتریش با حضور نمایندگان ایران و روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان بعنوان اعضای کنونی برجام از ۱۷ اردیبهشت آغاز شد و روز چهارشنبه ۲۹ اردیبهشت پایان یافت.در این دوره از مذاکرات نمایندگان آمریکا حضور دارند ولی به طور مستقیم با هیات ایرانی مذاکره نمی‌کنند.
بر اساس برجام، ایران تنها مجاز به غنی‌سازی ۳.۷ درصدی اورانیوم در حجمی محدود است و یکی از موارد عدول ایران از تعهدات برجامی، بالا بردن سطح غنی‌سازی به ۲۰ درصد و سپس ۶۰ درصد بود که بسیار نزدیک به سطح مورد نیاز برای تولید بمب هسته‌ای یعنی۹۰ درصد است.
به دنبال انفجار در تاسیسات غنی‌سازی نطنز در ۲۲ فروردین سال جاری، جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که در واکنش به این اتفاق، قصد دارد غنی‌سازی ۶۰ درصدی را آغاز کند.
آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارشی که حدود یک ماه بعد از این تاریخ منتشر کرد، اعلام کرد که نمونه گیری‌های انجام شده از تاسیسات هسته‌ای نطنز نشان می‌دهد که «نوسانات» غنی‌سازی اورانیوم تا سطح غنای ۶۳ درصد رسیده است.تهران قبلا گفته بود که قصد دارد از اورانیوم با غنای ۶۰ درصد برای سوخت کشتی‌های با قدرت هسته‌ای استفاده کند. این در حالی است که ایران کشتی با سوخت هسته‌ای در ناوگان خود ندارد.
جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، پیش از این اقدام ایران در غنی‌سازی ۶۰ درصد را خلاف برجام خوانده بود و گفته بود که این اقدام کمکی به مذاکرات وین نمی‌کند.
مقام‌های روسی و اروپایی شرکت‌کننده در مذاکرات وین که برای رسیدن به توافق درباره برداشته شدن تحریم‌های آمریکا علیه ایران و نحوه بازگشت ایران به تعهدات هسته‌ای خود گفت‌وگو می‌کنند، در روزهای اخیر گفته‌اند که در دور جدید مذاکرات، پیشرفت‌های خوبی حاصل شده و «در آستانه رسیدن به توافق» هستند.
مذاکرات برجامی وین در مسیر خوبی پیش می‌رود
 یک استاد ژئوپلتیک دانشگاه با بیان این که مذاکرات وین در مسیر خوبی پیش می رود گفت: برخی تمایل دارند به بعد از انتخابات موکول شود که این کار درستی نیست زیرا اگر قبل از انتخابات هم به نتیجه برسد کسی نمی گوید صرفا کار دولت بوده است.
عبدالرضا فرجی راد در خصوص روند مذاکرات برجامی در وین اظهار کرد: تصور می کنم مسیر خوبی پیش می رود از کلیات عبور کرده و وارد بحث پیش نویس و جزییات توافق شدند البته ممکن است در این مرحله اختلاف نظرهایی پیش آید اما این اختلاف نظرها باید توسط شخصیت های بالای دو کشور و تصمیم گیران سیاسی مورد بررسی قرار گیرد. موضوع حساس است هم در داخل آمریکا و هم در داخل ایران حساسیت هایی ایجاد شده که باید در مورد این حساسیت ها مسولان بالای دو کشور تصمیمات نهایی را بگیرند.
سفیر سابق کشورمان در نروژ همچنین بیان کرد: به نظر می رسد ۸۵ درصد راه را رفته‌ایم موفقیت قطعی است و تصور می‌کنم در دور بعدی که مذاکره کنندگان پس از مشورت با شخصیت‌های تصمیم گیرنده برای ادامه مذاکرات عازم شوند می‌توانیم نتیجه‌گیری خوبی داشته باشیم. این نکته را هم باید در نظر داشته باشیم که برخی از سناتورهای آمریکایی و همچنین لابی صهیونیستی در داخل آمریکا سنگ اندازی می کنند و از طرف دیگر در داخل ایران نیز برخی معتقد هستند باید این مساله عقب بیافتد در این مورد بیانیه صادر می کنند و تمایل دارند که به بعد از انتخابات موکول شوند.
وی تصریح کرد: این قبیل اقدامات کار درستی نیست اگر قبل از انتخابات به نتیجه برسد هم کسی نمی گوید که صرفا کار دولت بوده زیرا این کار، کار نظام است تصمیم شورای عالی امنیت ملی است و باید خوب پخته شود آنها هستند که کار را پیش می برند، دولت به عنوان یک بدنه در شورای عالی امنیت ملی کار را دنبال می کند در واقع هیچ ارتباط خاص و ویزه ای با دولت ندارد.
این دیپلمات پیشین کشورمان ادامه داد: مذاکره کنندگان ایرانی نیز نماینده نظام و شورای عالی امنیت ملی هستند و آنهایی که مصاحبه می کنند این کار به چند ماه بعد موکول شود به نظرم در اشتباه هستند زیرا این مساله ارتباطی به دولت ندارد چه بسا اگر قبل از انتخابات هم به نتیجه برسد مردم خوشحال شده و تاثیر این اقدامات را می بینند در واقع به مردم روحیه می دهد ضمن این که شاید برای انتخابات هم خوب باشد.وی در پایان با بیان این که بحث‌های کلیدی باقی مانده مباحث فنی است گفت: یکی از این موضوعات بحث ماشین‌های آی آر ۶ است که در مورد آن بحث هایی انجام شده قبلا موضوع سانتریفیوژها مطرح نبوده و فکر می کنم در این موضوع هم به توافق نسبی رسیده‌اند. مساله دیگر هم تحریم اشخاص است که ایران معتقد است این تحریم‌ها به دنبال حرکاتی است که ترامپ انجام داده و مربوط به برجام نیست لذا حساسیت هایی وجود دارد باید بحث شود تا مجددا بهانه ای برای خدشه دار کردن توافق نباشد.
کدام موضوعات اصلی همچنان باقی مانده است؟
لارا روزن، خبرنگار با سابقه آمریکایی در حوزه سیاست خارجی در وبگاه «دیپلماتیک‌ساب‌استاک» نوشت: مدیر سیاسی اتحادیه اروپا گفت که طی ده روز گذشته پیشرفت اساسی در مذاکرات بین المللی وین در مورد بازگرداندن کامل انطباق آمریکا و ایران به توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ ایران صورت گرفته است، این مقام اروپایی همچنین ابراز اطمینان کرد که توافق نهایی به زودی حاصل خواهد شد. در ادامه این مطلب آمده است: انریکه مورا، مدیر سیاسی اتحادیه اروپا پس از دور چهارم گفتگو‌های بین المللی در وین به خبرنگاران گفت: ما طی ده روز گذشته پیشرفت چشمگیری داشته‌ایم، اما هنوز چیز‌هایی برای کار وجود دارد و هفته آینده دوباره تشکیل جلسه خواهیم داد تا به کار خود ادامه دهیم.مورا اضافه کرد: من قولی نمی‌دهم چرا که آینده قابل پیش‌بینی نیست، اما من کاملا مطمئنم که توافق نهایی به زودی حاصل خواهد شد.مورا گفت که او مطمئن است ایرانی‌ها در حال مذاکره درباره تمدید توافق نامه فنی با آژانس بین المللی انرژی اتمی هستند، توافقی که قرار بود در ۲۱ مه منقضی شود. رسانه‌های ایرانی اظهار داشتند که تمدید توافق می‌تواند در اوایل هفته آینده از سوی ایران اعلام شود.پس از سه دور قبلی گفتگو‌ها از آوریل، مقامات آمریکایی در ارزیابی خود از میزان پیشرفت به طور کلی احتیاط بیشتری نسبت به برخی از طرف‌های دیگر داشته‌اند. آن‌ها این سوال را مطرح کردند که آیا رهبران ایران اختیار سیاسی لازم را به مذاکره کنندگان ایرانی برای انعقاد معامله در مورد بازگشت آمریکا و ایران به توافق برجام را اعطا کرده‌اند.ایران قرار است انتخابات ریاست جمهوری را در تاریخ ۱۸ ژوئن برگزار کند که در آن حسن روحانی رئیس جمهور پس از دو دوره حضور بر مسند امور دیگر نمی‌تواند کاندید شود. برخی از ناظران مسائل ایران معتقدند که ایران ممکن است بخواهد از صدور اعلامیه بازگشت دوباره به برجام قبل از انتخابات جلوگیری کند.علی واعظ، مدیر برنامه گروه بین‌المللی بحران در امور ایران گفت: حس من این است که آن‌ها در برخی از موارد کمتر بحث برانگیز پیشرفت کرده‌اند و تصور می‌کنم که اکنون یک پیش نویس مشترک دارند که تعداد زیادی پرانتز در آن است. بر این اساس اکنون وقت آن است که دستورالعمل‌های بیشتری از پایتخت‌ها بگیریم تا ببینیم آیا آن‌ها می‌توانند شکاف موجود را در مورد مسائل اصلی برطرف کنند.وی برخی از موضوعات اصلی باقی مانده را بیشتر مربوط به تحریم‌های غیر هسته‌ای آمریکا و پیشرفت غیرقابل بازگشت ایران به ویژه در زمینه تحقیق و توسعه سانتریفیوژ دانست و خاطرنشان کرد که پیش بینی می‌شود این سخت‌ترین مورد اختلاف بین دو طرف باشد.واعظ ادامه داد: من هنوز فکر می‌کنم که پایان دادن به این مذاکرات با یک نقشه راه کامل برای ورود مجدد به برجام تا اواسط ژوئن در دسترس باشد.

 

هشتگ: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.