شهاب اولیایی رژیم شناس و متخصص تغذیه بااشاره به اینکه یکی از نوشیدنیهای پرمصرف و محبوب دنیا قهوه است، بیان کرد: آنچه که باعث شادی در افراد پس از مصرف قهوه میشود وجود مادهای به نام کافئین است. کافئین عملکرد یک پیام رسان شیمیایی را مهار و به دنبال آن بی خوابی ایجاد میکند.
او افزود: کافئین با کاهش زمان عکس العمل و افزایش توان تمرکز، هوشیاری را افزایش میدهد؛ البته این هوشیاری در بعضی مواقع مفید و گاهی منفی است. به عنوان مثال این هوشیاری میتواند برای انجام کار مهم یا ورزش مفید باشد اما برای افرادی که در زمان نامناسب مصرف کنند باعث اختلال در خواب و عوارض دیگر میشود.
این متخصص تغذیه بیان کرد: ارتباط کافئین با اضطراب به خصوص برای کسانی که زمینههای عصبی دارند شناخته شده است. این افراد اگر در مصرف قهوه زیاده روی کنند، افزایش اضطراب را در پی خواهد داشت؛ همچنین بیماران قلبی و افراد دارای اختلال اضطرابی باید نسبت به مصرف قهوه مراقبت کنند؛ چراکه کافئین میتواند اثرات دارو را از بین ببرد.
اولیایی گفت: مصرف قهوه در افراد مبتلا به فشار خون بالا باعث میشود کافئین موجود فشار خون را تشدید کند. با مصرف دو فنجان قهوه، دو تا سه ساعت بعد از مصرف مقدار فشار خون بالا خواهد رفت. در افرادی که در مصرف قهوه افراط میکنند احتمال خطرات قلبی میتواند تا چندین برابر بیشتر شود. همچنین برای افرادی که نقرس دارند؛ میتواند ریسک ابتلای مجدد یا تشدید آن را در پی داشته باشد.
او افزود: مصرف بی رویه قهوه برای افرادی که بی اختیاری ادرار دارند به خصوص در بین خانمها توصیه نمیشود. مصرف زیاد کافئین باعث تحریک سیستم گوارش میشود، بنابراین افرادی که اختلال گوارشی و معده، رفلاکس و سوزش معده دارند در مصرف قهوه دقت داشته باشند. کافئین باعث کاهش جذب آهن میشود، بنابراین افراد دارای سابقه کم خونی، قهوه را دو ساعت بعد از غذا مصرف کنند تا جذب آهن غذا به خوبی صورت بگیرد.
این مشاور تغذیه مطرح کرد: کافئین باعث دفع آب و در نتیجه کم آبی سلولهای بدن شود. در نتیجه نوشیدن زیاد قهوه به افزایش آب بدن کمک نمیکند. از جمله عوارض دیگر مصرف بی رویه قهوه میتوان به حالت تهوع، سرگیجه، درد معده، عصبانیت، خواب پریشان، لرزش ماهیچه ها، بیقراری و افزایش ضربان قلب اشاره کرد. نکته مهم این است که مصرف مداوم قهوه میتواند وابستگی را در افراد ایجاد کند؛ این افراد در صورتی که یک روز قهوه مصرف نکنند احتمال تجربه سردرد و عصبانیت وجود دارد.
اولیایی در پایان تصریح کرد: باید به این نکته توجه داشت اگر قهوه در مقادیر نرمال مصرف شود، برای سلامتی میتواند بسیار مفید عمل کند. برای ورزشکاران یک ساعت قبل از ورزش یک فنجان قهوه، میتواند موثر باشد. در افراد دارای اضافه وزن، مصرف نرمال قهوه میتواند متابولیسم را افزایش دهد و به کاهش وزن کمک کند. مصرف یک یا نهایتا دو فنجان قهوه در طول روز بسیار مفید است همچنین بعد از ساعت ۴ بعدازظهر مصرف نکنید تا خواب شما دچار اختلال نشود.