چای سبز از Camellia Sinensis تهیه میشود، گیاهی که آنتی اکسیدان، کافئین و اسیدهای آمینه فراوانی دارد. این چای همچنین حاوی برخی از ویتامینها، مواد معدنی و فیبر است. مهمترین آنتی اکسیدان موجود در چای سبز، کاتچینی به نام EGCg است که به مقدار زیاد در چای سبز موجود است. برخلاف چای سیاه یا اولونگ، چای سبز اکسید نشده است.مطالعات نشان دادهاند که چای سبز میتواند در پیشگیری از سرطان و بیماریهای قلبی- عروقی مفید باشد و دارای اثرات ضد التهاب، ضد باکتری، آنتی اکسیدان، ضد ویروس و کاهش دهنده کلسترول است. دانشمندان معمولاً فواید سلامتی این چای را با مصرف طولانی مدت آن مرتبط میدانند و نوشیدن یک روزه یا دو روزه آن فایده ای ندارد.
بهترین زمان مصرف چای سبز
چای سبز یک گزینه عالی برای صبح است. این چای کافئین کافی برای تقویت انرژی را دارد. برخلاف قهوه، چای حاوی یک آمینو اسید ال-تیانین است که از هجوم کافئین جلوگیری میکند و به جای آن در طی چندین ساعت انرژی پایدار به شما میدهد. به عبارت دیگر، چای سبز نباید شما را خواب آلود کند.
عصرها نیز میتوانید چای سبز بنوشید. مراقب باشید که کدام چای را انتخاب میکنید، زیرا مقدار کافئین موجود در هر چای سبز متفاوت است. برخی از چایهای سبز ممکن است کافئین بیشتری نسبت به چای سیاه داشته باشند، بنابراین بهترین چایهای سبز عصرانه آنهایی هستند که برگهای بالغ یا برشته دارند، مانند کوکیچا. برای کاهش کافئین میتوانید از آب خنکتر استفاده کنید و چای را کمتر دم بگذارید. با این حال، این روش EGCg کمتری را نیز به بدنتان میرساند.
اگر دلیل شما برای نوشیدن چای سبز کاهش وزن است، بهترین زمان نوشیدن یک یا دو فنجان قبل از انجام تمرینات ورزشی است. یک مطالعه نشان داد که EGCG همراه با کافئین، ۹۰ دقیقه قبل از ورزش، میزان اکسیداسیون چربی را در طول ورزش افزایش میدهد. چای سبز را با مقادیر بالاتر EGCg انتخاب کنید. برای استخراج کافئین و EGCg بیشتر میتوانید دمای آب و زمان دم کشیدن را افزایش دهید. هم EGCg و هم کافئین تلخ هستند، بنابراین برای یک فنجان چای سبز نه چندان خوش طعم آماده باشید! به هر حال هدف شما این است که مزایای آن را به حداکثر برسانید و از چای سبز برای کاهش وزن استفاده کنید.
چای سبز را قبل یا بعد از غذا بنوشیم؟
برای بهرهوری بیشتر از چای سبز، بهترین راه میتواند نوشیدن آن با معده خالی باشد. یک مطالعه نشان داد که مصرف همزمان غذا و نوشیدن چای ممکن است مانع جذب EGCg شود. از طرف دیگر، چای سبز ممکن است مانع جذب آهن شود. با این حال، بسیاری از منابع توصیه میکنند نوشیدن چای سبز با معده خالی توصیه نمیشود. اگر مشکل معده یا کبد دارید، بهترین گزینه ممکن است مصرف آن همراه با غذا یا بعد از غذا باشد، اما ابتدا با پزشکتان مشورت کنید. یکی دیگر از مزایای نوشیدن چای سبز قبل از غذا این است که میتواند به کاهش گرسنگی کمک کند.
برای تقویت سوخت و ساز بدن چه زمانی چای سبز بنوشیم؟
چای سبز ممکن است به هضم غذا و افزایش متابولیسم کمک کند. اگرچه هیچ دستورالعمل خاصی برای زمان مصرف چای وجود ندارد، اما بهترین زمان ممکن است قبل از غذا یا ۳۰-۶۰ دقیقه بعد از غذا باشد. برای دریافت بیشترین بهره ممکن از این چای، مطالعات معمولاً بسته به نوع و مقدار EGCg،۳ تا ۵ فنجان چای سبز را در روز توصیه میکنند.
چای سبز هم قبل و هم بعد از ورزش فواید خاص خود را دارد. یک فنجان قبل از ورزش ممکن است به کاهش وزن، افزایش استقامت و بهبود و حفظ تمرکز کمک کند، در حالی که یک فنجان بعد از ورزش باعث شادابی و دریافت انرژی دوباره میشود. در مورد پوست، ممکن است هر فنجان چای اثرگذار باشد. چای نه تنها آبرسانی لازم را برای داشتن پوست درخشان فراهم میکند بلکه خواص ضد التهابی هم دارد. این چای میتواند به درمان خطوط ظریف و چین و چروک و تیرگی دور چشم کمک کند و حتی ممکن است به کاهش سبوم و از بین بردن آکنه کمک کند. برای اینکه یک قدم جلو بروید، میتوانید یک بخور صورت با چای سبز بگیرید و آن را بخشی از برنامه هفتگی مراقبت از پوست صورتتان قرار دهید.