ایسنا به نقل از تاس، قرار است در این اجلاس نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان، الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهور بلاروس، سدیر جباروف، رئیسجمهور قرقیزستان و امامعلی رحمان، رئیسجمهور تاجیکستان حضور داشته باشند. مشارکت قاسم جومارت توکایف، رهبر قزاقستان، که در انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری ۲۰ نوامبر با قاطعیت پیروز شد، اکنون زیر سوال رفته است، زیرا مراسم تحلیف وی در ۲۶ نوامبر برگزار می شود.
سرویس مطبوعاتی کرملین پیشتر گزارش داده بود که نشست سران در ایروان بر روی زمینههای کلیدی همکاری در داخل سازمان و همچنین مشکلات مهم بینالمللی و منطقهای متمرکز خواهد بود. قرار است پوتین در حاشیه این مراسم با پاشینیان دیدار کند.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین پیشتر گفته بود که رهبر روسیه “فرصتی” خواهد داشت تا با همتای بلاروس خود نیز دیدار کند.
پیش از این اجلاس نشستهای وزیران خارجه و دفاع و همچنین نشست دبیران شوراهای امنیت ملی کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی برگزار میشود. انتظار میرود که شرکتکنندگان در آن رویدادها درباره وضعیت نظامی و سیاسی در حوزههای امنیت جمعی، سیاست خارجی، همکاریهای نظامی و ضد تروریستی در چارچوب سازمان پیمان امنیت جمعی و اقداماتی برای تقویت سیستم امنیت جمعی بحث کنند.
دبیران سازمان پیمان امنیت جمعی پیشتر گفته بودند که رهبران به مکانیسم واکنش به بحران سازمان و اقدامات مشترک برای کمک به ارمنستان در بحبوحه تنشهای اخیر بر سر مرز این سازمان با آذربایجان توجه ویژهای خواهند داشت. پیش از این، ایروان یک اجلاس اضطراری CSTO را آغاز کرد که از طریق ارتباط ویدئویی در ۲۸ اکتبر برگزار شد.
علاوه بر این، شهر تفریحی سوچی در دریای سیاه روسیه میزبان گفتگوهای حضوری ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان و الهام علییف، رئیس جمهور آذربایجان بود.
ارمنستان انتظار دارد که شرکت کنندگان در نشست روز چهارشنبه ارزیابی سیاسی روشنی از اقدامات آذربایجان در مرزهای مشترک داشته باشند و نقشه راه احیای تمامیت ارضی کشور را اتخاذ کنند.
انتظار می رود الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهور بلاروس، اولویت های ریاست کشورش در این سازمان را در سال آینده رونمایی کند.
علاوه بر آن، شورای امنیت جمعی درباره موضوع دبیرکل سازمان پیمان امنیت جمعی با توجه به چرخش آتی که قرار است در اول ژانویه ۲۰۲۳ برگزار شود، بحث خواهد کرد. استانیسلاو زاس، دبیرکل کنونی سازمان پس از دیدار با رهبر بلاروس در اوایل نوامبر گفت که مینسک مجموعهای از اولویتهای «بهطور سنتی ساده» را مطرح کرده است: سازمان باید به جای مشکلات «انتزاعی و ساختگی» بر «مشکلات فوری» تمرکز کند.
موضوع افغانستان و تهدیدات وارده از این کشور همچنان در کانون توجه این سازمان است. امامعلی رحمان، رئیسجمهور تاجیکستان، پیشتر گفته بود که گروههای تروریستی از افغانستان در حال تقویت مواضع خود در افغانستان از جمله با کمک فناوریهای دیجیتال پیشرفته هستند. به گفته وی، چنین گروههایی همچنان تهدیدی جدی برای کل منطقه آسیای مرکزی هستند. در عین حال، دولت تاجیکستان بارها نگرانی خود را از رشد تجارت مواد مخدر از افغانستان ابراز کرده است. بر اساس گزارش دادستانی کل کشور، میزان مواد مخدر قاچاق افغانی کشف شده در تاجکستان از سال ۲۰۲۰ تقریباً دو برابر شده و به چهار میلیون متریک تن رسیده است.
انتهای پیام