stat counter
تاریخ : سه شنبه, ۴ دی , ۱۴۰۳ Tuesday, 24 December , 2024
  • کد خبر : 401758
  • 17 آبان 1400 - 15:26
1

همگرایی مسئولان و اندیشمندان در برابر فرونشست ضروری است

همگرایی مسئولان و اندیشمندان در برابر فرونشست ضروری است
اصفهان_ مدیربخش زلزله شناسی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با بیان اینکه وسعت اثر تغییرات اقلیمی میلیون‌ها برابر یک زلزله است، گفت: بُعد جانی زلزله برای مردم محسوس است اما تهدیدات فرونشست نه، از این رو باید نگاه مسئولان شهری و زمین شناسی را درک کرد تا محیطی قابل زیست و پایدار برای نسل‌های اتی داشته باشیم که نیاز آن همگرایی مسئولان در رابطه با فرونشست زمین است.
قلم | qalamna.ir :

علی بیت الهی ظهر دوشنبه در وبینار بررسی فرونشست در جهان و ایران و ارائه راهکارهای مقابله با آن، اظهار داشت: از سال ۱۳۷۸ تاکنون این اولین جلسه‌ای است که با حضور شهردار یک شهر تشکیل می‌شود که نشان از درک مسئله دارد.

وی در ادامه به مقایسه فرونشست زمین و زلزله پرداخت و افزود: زمین لرزه تأثیر موضوعی و ناگهانی دارد اما فرونشست هر روز رخ می‌دهد و وسعت آن از شرق تا غرب کره زمین از سواحل ژاپن و اندونزی تا پاکستان، عربستان، ایران، یونان، ایتالیا و شرق و غرب آمریکا گسترده شده است.

مدیربخش زلزله شناسی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با بیان اینکه وسعت اثر تغییرات اقلیمی میلیون‌ها برابر یک زلزله است، خاطرنشان کرد: بُعد جانی زلزله برای مردم محسوس است اما تهدیدات فرونشست نه، از این رو باید نگاه مسئولان شهری و زمین شناسی را درک کرد تا محیطی قابل زیست و پایدار برای نسل‌های اتی داشته باشیم که نیاز آن همگرایی مسئولان در رابطه با فرونشست زمین است.

بیت الهی با تاکید بر اینکه مسئولان باید از حالت تقابلی پرهیز کنند، ابراز داشت: بین کسانی که به فرونشست زمین اهمیت می‌دهند نباید تقابل باشد از سوی دیگر نباید فرونشست زمین در اصفهان را قومی کنیم زیرا این پدیده یک معضل ملی است و در سطح ملی باید حل و فصل شود.

وی با بیان اینکه کنترل وقوع فرونشست برخلاف زلزله، در دست بشر است، افزود: برغم همه تهدیدها و بدی‌های فرونشست، این پدیده قابل کنترل بوده و تجربیات چندین کشور جهان از جمله چین و ژاپن گویای این امر است که توانستند با روش‌های علمی نرخ فرونشست را از ۱۲ سانتیمتر در سال به صفر برسانند.

مدیربخش زلزله شناسی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با اشاره به اینکه اصفهان می‌تواند الگو و نمونه شهرهای جهان در غلبه بر فرونشست زمین شود، خاطرنشان کرد: باید رویکردها را تغییر داد زیرا فرونشست قابل کنترل است و مردم را به این مسئله می‌توان امیدوار کرد.

بیت الهی با تاکید بر اصل همگرایی و گفتمان واحد مسئولان و اندیشمندان برای مقابله با فرونشست زمین، تصریح کرد: اصفهان می‌تواند شهر پایلوت اجرای مقررات ملی کاهش فرونشست زمین در ایران قرار گیرد و در سه بُعد کنترل خطر فرونشست، کنترل آثار این پدیده و تاب آوری المان‌ها و تأسیسات شهری در برابر آن برنامه ریزی کند و برای هر سه کارگروهی تشکیل شود.

لزوم تأمین و جریان مستمر آب در تالاب گاوخونی و زاینده رود

وی با بیان اینکه اصفهان نه در آسیب پذیری بلکه در مقابله با فرونشست می‌تواند سرآمد شهرهای بزرگی مانند شانگهای چین و توکیو ژاپن باشد، گفت: تاریخ اصفهان، تاریخ ملی ایران و آثار آن گویای این امر است، بنا به تاکید رئیس جدید سازمان حفاظت محیط زیست در زمینه فرونشست‌ها، آب تالاب‌ها باید تأمین شود؛ این یک اصل اساسی است که در طول تاریخ بوده و اگر آب تالاب بین المللی گاوخونی تأمین شود و زاینده رود مستمر جریان پیدا کند مهمترین گام در زمینه کنترل فرونشست زمین برداشته می‌شود.

مدیر بخش زلزله شناسی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با اشاره به وضعیت آب و کشاورزی در کشورهای مختلف جهان، اظهار داشت: در آمریکا حدود ۴۴ هزار کیلومتر مربع وزن فرونشست برآورد شده و در کشورمان از ۳۰ حوضه آبریز، ۲۹ حوضه دارای فرونشست است این در حالی است که ایران یک سوم میانگین جهانی بارندگی و سه برابر تبخیر دارد.

بیت الهی با اشاره به اینکه ۳۳ درصد اقتصاد ایران به کشاورزی وابسته است، اضافه کرد: هشت میلیون هکتار اراضی کشاورزی داریم که همه درگیر فرونشست است و از ۷۳۵ هزار حلقه چاه و رشته قنات نزدیک به ۴۰۰ هزار حلقه چاه کشاورزی است و ۶۶ درصد برداشت آب کشاورزی از زیرزمین تأمین می‌شود.

همه ۶۰۹ دشت کشور درگیر فرونشست است

وی با بیان اینکه نرخ فرونشست در کشور به طور متوسط سالانه ۱۰ سانتیمتر برآورد شده است، ادامه داد: تغییرات اقلیمی و خشکسالی سبب برداشت و فشار بیشتر بر زمین و افت شدید سطح آب زیرزمینی شده به طوری که در دشت ورامین تهران که تا چند سال پیش با حفر سی متر به آب می‌رسیدند و تأمین کننده محصولات کشاورزی برای سراسر کشور بود اکنون با حفر ۱۲۰ متر چاه به آب نمی رسند.

مدیربخش زلزله شناسی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با اشاره به اینکه در ۴۵ سال گذشته کیفیت و کمیت آب‌های زیرزمینی کاهش یافته و افت سطح آب سبب شوری آن شده است، ابراز داشت: از ۶۰۹ دشت ایران هم اکنون همه درگیر فرونشست است و ۴۱۰ دشت ممنوعه اعلام شده است.

بیت الهی با بیان اینکه خطر پذیری فرونشست در استان‌های اصفهان، تهران و خراسان رضوی بسیار بالا است و این شرایط در استان اصفهان شدیدتر است، خاطرنشان کرد: نرخ فرونشست در جنوب شهر تهران ۲۴ سانتیمتر بوده و اصفهان کمتر است اما شکاف‌هایی که در اصفهان مشاهده کردیم در جنوب تهران ندیدیم و اگر گفته می‌شود که شرایط اصفهان خطرناک است برای این است که به درون شهر نفوذ کرده و آثار تاریخی، ساختمان‌ها و تأسیسات را تهدید می‌کند.

وی با اشاره به اینکه گودبرداری‌ها جلوی رگ آب‌ها و قنات‌ها را می‌گیرد و آب شستگی در زمین ایجاد می‌کند، اضافه کرد: یکی از راهکارها در مقابله با فرونشست زمین در اصفهان توجه به این موضوع است که ضوابطی برای آن تعیین شود.

مدیربخش زلزله شناسی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی ابراز داشت: امید است دولت جدید راهکارهای اجرایی در برابر فرونشست زمین را در قالب لایحه مصوب کرده و برای آن بودجه تخصیص دهد؛ میزان حساسیت مسئولان را در تخصیص بودجه و اعتبار می‌توان سنجید که تاکنون برای این امر در اصفهان بودجه‌ای اختصاص نیافته است.

هشتگ: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
  • منبع : مهر

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.