حسینعلی نریمانی در گفتوگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه موضوع امسال روز جهانی جنگلها، مصرف و تولید پایدار است، اظهار داشت: طرح جنگل کاری اقتصادی در سطح ۶۳۷ هکتار از اراضی استان در یک سال اخیر انجام شده که هدف از آن ایجاد معیشت پایدار و البته حفاظت از طبیعت و محیطزیست با کمک مردم است.
وی با تاکید بر اینکه جنگلکاری اقتصادی یک برنامه اقتصادی- محیط زیستی است که سود اقتصادی حاصل از کاشت درختان میوه به مردم بومی و عوائد زیستمحیطی آن نصیب کل کشور میشود، افزود: این طرح جبرانی برای خسارت ناشی از تغییرات اقلیمی و خشکسالی است و از سوی دیگر مردمی که به دلایلی، امکان فعالیتهای کشاورزی ندارند، میتوانند از این راه تأمین معیشت کنند. از این رو جنگلکاری اقتصادی نه تنها گرهای از مشکلات معیشتی روستاییان باز میکند بلکه به افزایش تولیدات ملی و حفظ محیطزیست میانجامد.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان با بیان اینکه جنگلها هشت درصد از مساحت کشورمان را تشکیل میدهند، خاطرنشان کرد: جنگلهای ایران شامل هیرکانی، زاگرسی، ایران- تورانی، بلوچعمانی، حرّاو ارسباران است و بخشی از جنگلهای زاگرسی و ایران- تورانی در غرب و شرق استان اصفهان گسترده شده است.
نریمانی با اشاره به اینکه استان اصفهان کمتر از یک صدم درصد پوشش جنگلی دارد، ادامه داد: ۴۰ هزار هکتار از جنگلهای زاگرسی در فریدونشهر و ۲۵ هزار هکتار در سمیرم است که از گونههای شاخص این جنگلها میتوان به درختان کهنسال بلوط، محلب (آلبالوی تلخ)، گلابی وحشی و ارژن اشاره کرد.
وی ابراز داشت: برای حفاظت، این درختان ارزشمند را به عنوان گونههای ذخیرهگاههای جنگلی که گونههای ژنتیکی خاص دارد محصور میکنیم.
هر ۲ درخت اکسیژن سالانه یک انسان را تأمین میکند
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان با اشاره به وجود ۲ ذخیرهگاه جنگلی محصور در فریدونشهر به وسعت ۲۱۰ هکتار و سه ذخیرهگاه در سمیرم، خاطرنشان کرد: اداره منابع طبیعی استان در توسعه جنگلهای دست کاشت و ایران- تورانی بر کاشت اسکوپاریا یا بادام کوهی سرمایه گذاری کرده که تاکنون در سطح ۴۴ هزار هکتار به ویژه در شرق اصفهان انجام شده است و برنامه توسعه دارد.
نریمانی با اشاره به اهمیت وجود جنگلها برای زمین و حیات بشر، اظهار داشت: هر دو درخت بالغ نیاز سالانه اکسیژن یک نفر انسان را تأمین میکند و هر هکتار جنگل از ۶۸ تن گردوغبار جلوگیری میکند.
وی، تغذیه منابع آب زیرزمینی، گردشگری، تلطیف هوا و کاهش آلودگی صوتی را از مزایای وجود درختان و جنگلها برشمرد و اضافه کرد: اما جلوگیری از فرسایش خاک به عنوان حیاتیترین و قیمتی ترین عنصر در طبیعت، مهمترین ویژگی جنگلهاست زیرا فرسایش خاک یعنی سیلاب، فقر، کاهش تولید و در نهایت تخریب سرزمین که همه اینها با از دست دادن جنگلها پدید میآید.
مهر، جنگلها بیشترین تنوعزیستی را در خود جا دادهاند، حفاظت از تنوع زیستی زمین به استفاده و رویکرد انسانها به جنگلها بستگی دارد. جنگلها آشیانه ۸۰ درصد از گونههای دوزیست، ۷۵ درصد از گونههای پرندگان و ۶۸ درصد از گونههای پستانداران هستند. نزدیک به ۶۰ درصد از همه گیاهان آوندی در جنگلهای استوایی دیده میشوند.
مانگروها یا کرنا (گیاهان زیستگاههای آبرفتی و آب شور ساحلی مناطق گرمسیری و زیر گرمسیری) محل زندگی گونههای مختلف ماهیها و جانوران سختپوست دریایی هستند.
نزدیک به یک میلیارد نفر در سراسر جهان تا حدی به مواد غذایی تولیدشده در جنگل وابسته هستند؛ مانند گوشت حیوانات وحشی، حشرات خوراکی، گیاهان، قارچها و حیواناتی که در جنگل زندگی میکنند و به طور معمول سطح بالایی از ریزمغذیها در آنها وجود دارد.
سلامت و رفاه بشر رابطه مستقیم و نزدیکی با جنگلها دارد. بیش از ۲۸ هزار گونه گیاهی اکنون به عنوان گیاهانی با استفاده پزشکی ثبت شدهاند و بسیاری از این گونهها در زیستبومهای جنگلی یافت میشوند. با اینکه رفتن به جنگل برای سلامت جسم و جان انسانها مفید است و برخی انسانها رابطه عمیق روحی با جنگلها دارند.
البته جنگلها میتوانند خطرهایی نیز برای انسانها داشته باشند. مالاریا، شاگاس یا تریپانوزومیازیس آمریکایی، بیماری خواب، ابولا بخشی از بیماریهایی است که با جنگلها مربوط هستند.
بیشتر بیماریهای عفونی جدید شامل سارس و ویروس نیز از بیماریهای قابل انتقال به حیوان است که ظهور آنها میتواند با از دست رفتن مسکن حیوانات به دلیل تغییر در مناطق جنگلی و گسترش جمعیت انسانی در این مناطق و افزایش ارتباط انسان با زندگی حیوانات وحشی ظاهر شود.
هر ساله ۲۱ مارس (اول فروردین) به عنوان روز جهانی جنگلها گرامی داشته میشود که این روز فرصتی برای یادآوری اهمیت و افزایش آگاهی نسبت به جنگلهای زیبای جهان است. این روز هر ساله با موضوعات مختلفی معرفی و گرامی داشته میشود.
موضوع امسال روز جنگلها، مصرف و تولید پایدار است. روز جهانی جنگلها در مجموع عمومی سازمان ملل متحد سال ۲۰۱۲ تصویب و از سال بعد آن گرامی داشته شد.