کتاب “آثار و ابنیه تاریخی اصفهان” بخش دیگری از مجموعه دست نوشتههای میر سیدعلی جناب مولف کتاب الاصفهان است که در زمان حیات وی به چاپ نرسیده و به عنوان میراثی مکتوب، نزدیک به هشتاد سال پس از درگذشت وی به وسیله رضوان پورعصار تدوین، تصحیح و تحشیه شده است.
در این اثر ابتدا با تاریخچه شهر اصفهان آشنا میشویم و سپس در خصوص معبد مارس(آتشگاه)، منارههای اصفهان، طرز ساخت و همچنین علت جنبش آنها (بویژه منارجنبان) مطالبی میخوانیم.
اطلاعاتی که درخصوص مسجد جامع عباسی(مسجد امام) در این کتاب آورده شد در هیچ منبع مشابه دیگری یافت نمیشود زیرا مولف تمامی مصالح ساختمانی، تعداد بنا و عملهای که در ساخت این بنای عظیم شرکت داشتهاند را با تکیه بر اعداد و ارقام ذکر کرده است.
در این مجموعه مطالب تازهتری درباره پلهای اصفهان، تعدادی مقبرهها و امامزادهها و نیز فهرست ابنیه و کاخهایی که در زمان ظل السطان تخریب شده بیان شده است.
در پایان کتاب تعدادی عکس آمده است که از مجموعه شخصی مولف برداشت شدهاند.
این عکسها همه واقعی هستند و در میان آنها آنچه مربوط به خیابان چهارباغ و عمارتهای اطراف آن است و تصاویر مربوط به عمارت نمکدان، گلدسته و آئینه خانه از اهمیت ویژهای برخوردارند.
مناره چهل دختران، عالی قاپو، قلعه تبرک و تخت رستم، سردرب کوشک، عمارت هفت دست، کوه صفه، میدان نقش جهان، فرحآباد اصفهان، مساجد جامع عتیق، جامع عباسی، نو بازار، شیخ لطفالله، خان و لنبان، مناره ساربان، قلعه ساروبه، پلهای الله وردیخان، خواجو، شهرستان و زمانخان، مدرسه چهارباغ و قلعه بزی از بناها و آثار تاریخی بیان شده در این کتاب است.
کتاب “آثار و ابنیه تاریخی اصفهان” سال ۸۶ در ۲۰۳ صفحه توسط مرکز اصفهانشناسی و خانه ملل چاپ و منتشر شد و در سال ۹۴ به چاپ دوم رسید.
انتهای پیام/