سفندیار امینی اظهار داشت: جلسهای با حضور نمایندگان وزارت نیرو و نمایندگان استان کرمان برای خط انتقال آب ونک- سولگان در اداره کل محیطزیست اصفهان حدود یک ماه پیش برگزار شده و آقایان جهانگیری و مرعشی تلاشش میکنند در این فرصت باقی مانده از دولت دوازدهم برای این انتقال آب از اصفهان مجدد مجوز بگیرند.
وی ادامه داد: این انتقال آب نه تنها به لحاظ محیطزیستی مشکل دارد بلکه طبق ماده ۴۴ قانون توزیع عادلانه آب وزارت نیرو مکلف شده که اگر از محل حقابه کشاورزان آب برداشت و یا طرحی اجرا شد که باعث نقصان آب و خسارت به حقابه بر شد، جبران کند و براساس همین ماده قانونی وقتی از منبعی برداشت شده اولویت این است وزارت نیرو از منبع آب دیگری خسارت کشاورزان را جبران کند.
دبیر اجرایی نظام صنفی کشاورزان اصفهان با بیان اینکه حجم این انتقال آب نزدیک به ۲۰۰ میلیون مترمکعب است، تصریح کرد: اگر وزارت نیرو احساس کرده از منطقه ونک- سولگان سمیرم اصفهان آب مازاد دارد آن را صرف بدهکاری اش به کشاورزان و زاینده رود کند نه اینکه در ۸۰۰ کیلومتر پایینتر توقع جدید ایجاد کند.
شرط بازگشایی زاینده رود
امینی همچنین به نتیجه جلسه اخیر نمایندگان کشاورزان با مسئولان استان درباره نحوه و زمان بازگشایی زاینده رود اشاره کرد و گفت: تأسف بار است که در هر جلسهای که برگزار میشود مسئولان استانی و رئیس حوضه آبریز یک حرف جدیدی به ما کشاورزان میزنند؛ از چهار ماه پیش که برای گرفتن آب کشت امسال پیگیری کردیم قرار شد سهم کشاورزان را مطابق تابلو منابع و مصارف بر اساس وضعیت منابع آبی امسال محاسبه کرده و اعلام کنیم.
وی با بیان اینکه ۷۴.۳ درصد از آب ورودی به سد زایندهرود متعلق به کشاورزان و محیط زیست اصفهان است، ابراز داشت: ولی به اجبار بخشی از آب را به ویژه امسال که خشکسالی است، برداشت کردند؛ قریب به ۷۰ درصد از حقابه کشاورزان و محیط زیست را به زور و اجبار برداشت میکنند و تصور میکنند کشاورز با ۳۰ درصد باقیمانده میتواند معادل ۳۰ درصد کشت انجام دهد در حالی که آن ۳۰ درصد نمیتواند تأمین کننده یک دوره کشت باشد حتی اگر کشاورزان بخواهند ۳۰ درصد اراضی خود را بکارند.
دبیر اجرایی نظام صنفی کشاورزان اصفهان ادامه داد: نتیجه جلسات با کمیته کشاورزان شرق و غرب این بود که ۲۵۰ میلیون مترمکعب آب برای کشاورزی حوضه زاینده رود در غرب و شرق اصفهان تحویل شود در حالی که در آخرین جلسه استانداری که روز چهارشنبه دوم تیرماه برگزار شد، مسئولان بدون هیچ توافق و صحبت قبلی که با ما داشته باشند گفتند علی الحساب ۳۰ میلیون مترمکعب آب در یک نوبت برای باغات رهاسازی میشود که نمایندگان کشاورزان این موضوع را نپذیرفتند و خواستار عمل به تعهدات قبلی به کشاورزان شدند. از این رو طبق توافق انجام شده در این جلسه مقرر شد در چند روز آتی موانع مختصری که در مسیر رودخانه از سد چم آسمان تا نکوآباد وجود دارد اصلاحاتی انجام شود تا مقدار محدود آبی که رهاسازی میشود پرت (هدر رفت) کمتری داشته باشد.
نیاز کشاورزان: دبی خروجی از سد کم و زمان توزیع آب بیشتر باشد
مهر در بین جامعه کشاورزان اصفهان گمانهزنیهایی مبنی بر رهاسازی آب در سه دوره ۱۰ روزه مطرح شده بود.
امینی با بیان اینکه این موضوع قطعی نیست، اظهار داشت: مدت زمان رهاسازی آب به رفتار رودخانه بستگی دارد از این رو قرار شد آب با دبی مختصر بازگشایی شود و پس از یک هفته تا ۱۰ روز پس از رهاسازی آب دقیقتر میتوان گفت چه میشود و به میزان آبی که از چم آسمان رهاسازی میشود و پرت آب در مسیر بستگی دارد.
دبیر اجرایی نظام صنفی کشاورزان اصفهان خاطرنشان کرد: نیاز و مطلوب ما این است که میزان خروجی (دبی) آب از سد کم و زمان توزیع آن طولانی باشد در حالی که ۱۰ ماه است رودخانه خشک بوده است. اگر این امکان وجود داشته باشد که آب با دبی کم رهاسازی شود و جریان آب ممتد باشد تا به انتها برسد، ممکن است پرت آب در مسیر نیز زیاد باشد.