در این مراسم که شنبه پنجم مهرماه در سالن همایشهای اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی خلیلآباد برگزار شد، معاونت توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالای ایران گفت: پس از گذشت یک سال پیگیری مراحل لازم برای طی شدن محصول جهت عرضه در بورس طی شد و استانداردهای مشخص برای گواهی سپرده انجام گردید و امروز شاهد ورود و انجام معاملات گواهی ورود کشمش سبز قلمی خلیلآباد آغاز میشود.
علیرضا ناصرپور افزود: اخیراً تأکید بیشتری بر توسعه معاملات کشاورزی در بورس کالای ایران شده است، در دنیا مسیرها و ابزارهای متعددی برای معاملات کشاورزی پیگیری شده، اما یکی از بهترین ابزارهایی که در کشور موفقیتآمیز بوده ابزار گواهی سپرده کالایی است.
وی بیان کرد: در حوزه کشاورزی، خراسان رضوی اولین استانی بود که ورود را به صورت معاملات مستمر در حوزه گواهی سپرده کالایی در محصول زعفران داشت، سپس زیره سبز و سال گذشته محصول پسته با ورود محدود و امسال معاملات گواهی سپرده کشمش را داریم.
ناصرپور ادامه داد: بورس فقط بستری برای انجام معاملات فراهم میکند و گرنه خودش نه خریدار است و نه فروشنده بلکه اقدامی انجام داده و انبارهایی پذیرش کرده و دقت دارد انبارها امین باشند و نظارت و بازرسی دورهای دارد و از استاندارد کالای نگهداری شده مطمئن میشود.
وی گفت: بورس باید به این اطمینان برسد تا کالایی که وارد انبار میشود مطابق با استانداردهای تعیین شده باشد که خوشبختانه تاکنون اینگونه بوده است، هر چند محصولات کشاورزی به جهت تنوع زیاد به راحتی استانداردسازی نمیشوند ولی با ورودی که به این حوزه داشتیم توانستیم این امکان را با همکاری جهاد کشاورزی در استانها فراهم کنیم.
معاونت توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالای ایران ورود واسطهها به محصولات کشاورزی را یکی از نکات حساس دانست و اظهار کرد: ورود واسطهها گاه مخرب هستند و به قیمتها و تلاش کشاورزان ضربه میزنند.
وی تصریح کرد: در این راستا تلاش شد انبارهایی که در استان پذیرش میشوند صرفاً با معرفینامه جهاد محصول را تحویل دهند تا واسطهها ورود نداشته باشند.
ناصرپور بیان کرد: برای اینکه کشاورزان با واسطهها ارتباط نگیرند و مستقیماً محصولاتشان را از طریق بورس به فروش برسانند انباری در خلیلآباد پذیرش کردهایم و کشاورز فاصله زمانی و مکانی ندارد.
وی واریز خیلی سریع وجه حاصل از فروش محصول به حساب کشاورز، حذف واسطهها و رسیدن منافع به کشاورز، صادرکننده و افرادی که خدمات را در این میان انجام میدهند، از مزیتهای بورس دانست و گفت: کالایی که خریدار برای صادرات دریافت میکند باید استاندارد لازم را داشته باشد که با راهاندازی این انبارها استاندارد را خواهد داشت.
ناصرپور ادامه داد: روند توسعه فعالیت بورس در خراسان رضوی آغاز شده و امیدوارم امسال بتوانیم پسته را هم توسعه دهیم، اگر زمینه فراهم گردد، میشود در خصوص سایر محصولات به سمت آنها برویم البته تعیین استاندارد و پذیرش انبار مناسب بسیار مهم بوده و زمان میبرد.
معاونت توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالای ایران، اظهار کرد: سال گذشته در بورس بالغ بر ۶۰ تن معاملات زعفران را داشتیم، اگر چه سال ۹۶ یک تن و ۲۰۰ کیلو زعفران در بورس معامله شد در سال ۹۷ این رقم به ۲۷ تن، سال ۹۸ به ۵۸ تن رسیده و در ۶ ماهه اول امسال نیز ۴۰ تن زعفران در بورس معامله شده است.
وی بیان کرد: چون فصل برداشت زعفران را پیش رو داریم امیدواریم در ۶ ماهه دوم میزان معامله این محصول در بورس بیشتر شود، امیدواریم در خصوص محصول کشمش هم روند توسعهای اتفاق بیفتد.
ناصرپور با اشاره به اینکه در محصول کشمش در کنار کشورهای آمریکا و ترکیه جزء سه کشور بزرگ تولید کننده دنیا هستیم، گفت: اگر کیفیت محصول کشمش به تائید آزمایشگاه برسد کشاورز خواهد توانست محصول خود را تحویل انبار بدهد و از روز بعد نیز اقدام به فروش محصول خود کند.
نباید کشمش شهرستان به قیمت بسیار ناچیز به فروش برسد
نماینده مردم کاشمر، خلیلآباد، بردسکن و کوهسرخ در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: کشاورزان برای به ثمر رسیدن انگور خلیلآباد که از آن به عنوان بهترین انگور در کشور نام برده میشود تلاش بسیاری میکنند.
حجتالاسلام جواد نیکبین افزود: با توجه به ورود کشمش شهرستان به بورس کالای ایران باید توسط جهاد کشاورزی شهرستان کلاسهای آموزشی را برگزار و کشاورزان را با بورس کالا آشنا کند.
وی اظهار کرد: نباید اجازه داد که کشمش شهرستان به قیمت بسیار ناچیز به فروش برسد، با وجوداینکه تولید یک کیلو کشمش برای کشاورز ۲۰ هزار تومان هزینه دارد اما به ۲۲ هزار تومان میفروشند.
نماینده مردم کاشمر، خلیلآباد، بردسکن و کوهسرخ در مجلس شورای اسلامی، مطرح کرد: با ورود کشمش شهرستان به بورس آنهایی که تولیدات مرغوب دارند، سودش را میچشند.
وی با بیان اینکه محصول کشمش خلیلآباد با بستهبندی مناسب به نام خود این شهرستان باید در دنیا عرضه شود، عنوان کرد: متأسفانه در برخی مواقع محصول به صورت فلهای و در کیسه به فروش میرسد.
نیکبین گفت: کشاورزان باید با ارتقاء کیفیت محصول به تولید کشمش سبز مرغوب صادراتی بپردازند، وقتی این محصول تولید شود هر گاه در بورس عرضه شده به راحتی قابل فروش خواهد بود.
وی اظهار کرد: متأسفانه به دلیل اینکه محصول کشمش کشاورز به فروش نمیرسد مجبور هستند آن را دود دهند، اما با ورود کشمش به بازار بورس و با نوید مسئولان قیمت کشمش خوب رو به افزایش است.
نماینده مردم کاشمر، خلیلآباد، بردسکن و کوهسرخ در مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: برای رسیدن محصول به قیمت واقعی باید به سمت کیفی سازی محصول برویم، هر چند ورود به عرصه بورس مزایای بسیاری دارد، اما اتحاد کشاورزان و همنظر بودن اتفاقات بزرگی را رقم میزند.
تولید ۳۰ درصد انگور استان در خلیلآباد
در این مراسم فرماندار خلیلآباد با بیان اینکه این شهرستان قطب تولید انگور در شرق کشور است، افزود: در حال حاضر ۱۲ هزار بهرهبردار در سطح ۵۵۰۰ هکتار شهرستان با تولید بیش از ۱۰۰ هزار تن انگور و ۲۰ هزار تن کشمش رتبه اول استان را دارد و این ظرفیتی برای منطقه محسوب میشود.
ابراهیم قاسم پور افزود: باوجود اینکه ۳۰ درصد محصول انگور استان در این شهرستان تولید میشود ولی همچنان بزرگترین دغدغه کشاورزان فروش است، متأسفانه هنوز نتوانستهاند سود حاصل از فروش کشمش در سبد اقتصادی بهرهبردار و مناطقی در شهرستان که انگور دارند، قرار بگیرد.
وی اظهار کرد: بدون شک در کنار کمک بخش خصوصی و معینهای اقتصادی بورس نیز نقش مهمی در کاهش مشکلات ایفا خواهد کرد، با توجه به اینکه کشمش سبز قلمی شهرستان وارد بورس شده کشاورزان باید دقت کنند که بر این مبنا محصول تولید کنند و تولیدات به استاندارد نزدیکتر و اعتمادسازی در بخش بورس انجام شود.
وی تصریح کرد: کشاورز به جز تولید سالم نباید دغدغه دیگری داشته باشد تا به شاخصهای سال جهش تولید برسیم و بورس باید بتواند این شرایط را ایجاد کند.
قاسم پور عنوان کرد: نقاط ضعف بورس زعفران را نباید در کشمش برای بهرهبرداران داشته باشیم و نقاط ضعف را برطرف کنیم اگر این اتفاق بیفتد محصول پسته هم که دومین تولیدکننده استان هستیم و انارکاران نیز رغبت میکنند وارد بورس شوند.
وی گفت: ورود محصولات به بورس رقابتپذیری، رونق اقتصادی و شرایط را برای بازگشت سرمایه و برگشت افرادی که از شهرستان مهاجرت کردند ایجاد میکند.
نام کشمش خلیلآباد برای اولین بار در تابلوی بازار بورس کالای ایران
در بخش دیگری از این همایش نیز مدیر جهاد کشاورزی خلیلآباد، اظهار کرد: از یک سال قبل پیگیر ورود کشمش شهرستان به بورس ایران هستیم و در این خصوص جلسات متعددی نیز برگزار شده است.
محمود شبان افزود: نام کشمش خلیلآباد برای اولین بار در تابلوی بازار بورس کالای ایران نقش بست و این افتخاری برای شهروندان این شهرستان است.
وی اظهار کرد: آرزوی دیرینه کشاورزان این شهرستان بوده که محصولاتشان به نام خود شهرستان خلیلآباد به سایر مناطق و حتی دیگر کشورها صادر شود.
شبان مطرح کرد: با توجه به اینکه بهترین کشمش سبز قلمی خلیلآباد در روستای مزده این شهرستان تولید میشود به همین جهت انبار بورس را در این روستا جانمایی کردهایم.
در پایان همایش از انبار بورس و باغات انگور شهرستان نیز بازدید شد.
انتهای پیام
واقعا به این بورس و مملکت باید بالید که کشمش قلمی خلیل آباد هم وارد بورس شده
کشمش قلمی خلیل آباد مسیر دنیارا عوض کرده
خاک بر سرتان. یک مشت عصر حجری