مهمترین رویدادهای هشتم دی را در ادامه به نقل از پایگاه «موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران» میخوانید.
رویدادهای هشتم دی
سال ۱۲۸۵
قانون اساسی ایران به اسم «نظامنامه سیاسی» مشتمل بر ۵۱ اصل که به تصویب مجلس شورای ملی رسیده بود، از طرف مظفرالدین شاه تصویب و امضاء شد و صورت قانونی یافت.
سال ۱۲۸۶
علمای نجف حاج شیخ فضلالله نوری را به علت مخالفت با مشروطه تکفیر کردند و متذکر شدند مخالفین را به ارض اقدس تبعید نمایند. متن تلگراف چنین است:
«حجج اسلام بهبهانی، طباطبایی…
چون نوری مخل آسایش و مفسد است، تصرفش در کلیه امور حرام است.
محمدحسین، میرزا خلیل، محمدکاظم خراسانی، عبدالله مازندرانی»
سال ۱۲۹۲
به علت نزول برف سنگین در تهران به طور کلی عبور و مرور در شهر قطع شد و بازار و کسبه یک هفته تعطیل کردند.
سال ۱۳۰۶
سلطان محمدخان عامری به جای مرحوم نصر به معاونت وزارت مالیه منصوب گردید.
سال ۱۳۱۲
کارخانه سیمان واقع در بین راه حضرت عبدالعظیم در پای کوه چشمه علی افتتاح شد. منصور، وزیر طرق، گفت: قسمتی از اولین کارخانه سیمان ایران از دانمارک و بخشی از سوئد خریداری شده است. کارخانه روزانه استعداد ساختن ۱۰۰ تن سیمان را دارد.
سال ۱۳۱۷
به موجب تصویبنامه هیات وزیران سازمانی به نام «سازمان پرورش افکار» تحت نظر دکتر احمد متیندفتری، وزیر دادگستری، تشکیل شد. اعضای هیات مرکزی آن عبارتند از: دکتر سیدعلی شایگان، معاون دانشکده حقوق، دکتر عیسی صدیق، رئیس دانشکده ادبیات و علوم و دانشسرای عالی، دکتر آشتیانی، معاون دانشکده پزشکی، فروزانفر، معاون دانشکده معقول و منقول.
روابط سیاسی ایران و فرانسه قطع شد.
سال ۱۳۲۶
احمد قوام ایران را به سوی اروپا ترک کرد.
سال ۱۳۲۹
به مناسبت مخالفت رزمآرا و فروهر، وزریر دارایی، با ملیشدن صنعت نفت، میتینگهای عظیم از طرف طبقات مختلف برپا شد و اعلامیههایی انتشار یافت. مطبوعات نیز در حد خود به دولت حملات شدیدی نمودند.
در جلسه هیات وزیران دکتر دفتری، وزیر اقتصاد ملی، شریفامامی، وزیر راه، مهندس مهدوی، وزیر کشاورزی به نطق فروهر، وزیر دارایی، در مجلس اعتراض نموده از مشاغل خود مستعفی شدند.
بر حسب دعوت آیتالله کاشانی میتینگ عظیمی با حضور چند هزار نفر در میدان بهارستان تشکیل گردید و ناطقین هر دسته با احساسات شدیدی علیه اقدامات دولت و شرکت نفت و تضییقاتی که بدین منظور بر مطبوعات وارد میگردد، سخنرانی شایان تحسینی نمودند.
انتهای پیام